Neuvěřitelná tahanice o zločineckého imigranta. Z Německa byl deportován, Afghánistán ho ale vrátil zpět. Zde je důvod

12.01.2019 9:33

Třiadvacetiletého žadatele o azyl Mortazu D., kterého Německo začátkem týdne vyhostilo do vlasti, vrátily ve čtvrtek afghánské úřady zpátky do Mnichova. Jako důvod uvedly podlomené duševní zdraví, i když má muž na svém kontě dlouhý seznam zločinů, informoval server iDNES.cz.

Neuvěřitelná tahanice o zločineckého imigranta. Z Německa byl deportován, Afghánistán ho ale vrátil zpět. Zde je důvod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Německé spolkové republiky

Lidé s vážnými zdravotními problémy totiž podle dohody mezi oběma zeměmi nemohou být deportováni. „Na základě dohody, kterou máme s Německem, nemohou být zranitelní lidé deportováni do Afghánistánu. Zmíněný muž tato kritéria splňoval, a proto jsme ho poslali zpět do Německa,“ sdělil Murtaza Rasuli z afghánského ministerstva pro uprchlíky a repatriaci.

Mladík, kterého afghánské úřady odmítly pustit do vlasti, se v současné chvíli nachází v detenčním centru pro mladistvé. Zde vyčkává na přezkoumání svého případu. O azyl se ucházel v Německu od roku 2010.

Anketa

Považujete Ukrajinu za spojenecký stát?

3%
97%
hlasovalo: 10516 lidí
Mortaza D. se přitom dopustil více než dvou desítek závažných zločinů, jakými jsou například loupež, ublížení na zdraví, obchodování s drogami či vyhrožování. Afghánci však tvrdí, že mladíkovy kriminální záznamy nemají s jeho odmítnutím nic společného. „Muž byl duševně nemocný a v důsledku společného rozhodnutí obou stran byl poslán zpět do Německa,“ dodal Rasuli.

Duševní stav Mortazy D. německé ministerstvo vnitra odmítá komentovat s ohledem na jeho soukromí. Potvrdilo však, že existuje dohoda týkající se závažně nemocných, kteří by cestu zpět do vlasti nezvládli nebo kterým Afghánistán nedokáže zajistit adekvátní zdravotní péči.

Přesto, že Mortaza D. bude podle ministerstva v blízké době propuštěn z detenčního centra, na svobodu se prý nedostane. Vrátí se zpátky do vězení, kde si předtím odpykával trest za své zločiny. Výkon trestu soud pozastavil poté, co muž dobrovolně souhlasil s deportací zpět do Afghánistánu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…