Neuvěřitelné dění ve Vídni! Polovina všech islámských školek má být zavřena. Toto tam probíhá

24.06.2017 17:53

V Rakouskou žije podle odhadů vlády přes 700 000 muslimů. Nejvíce z nich žije ve velkých městech, jako je Vídeň, Linz, Graz či Innsbruck. Vznikají zde desítky čistě islámských vzdělávacích zařízení, což má velmi negativní dopad na integraci.

Neuvěřitelné dění ve Vídni! Polovina všech islámských školek má být zavřena. Toto tam probíhá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace Muslimové proti terorismu. Předtím se několik muslimů zúčastnilo křesťanské bohoslužby v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně

V samotné Vídni funguje 150 školek a přibližně polovině z nich by mělo být odebráno povolení k provozu. Z důvodu šíření radikálních islámských idejí. Tvrdí to aspoň expert na islám prof. Ednan Aslan, který volá pro zavedení přísnějších opatření pro udělování licencí. „Pokud například provozovatelé těchto školek oslavují ve svých mešitách a domácích modlitebnách válku v Sýrii a salafismus, šíří takovou propagandu i mezi děti,“ uvedl Aslan v rozhovoru pro televizi Ö1.

„Pokud nejsou provozovatelé a učitelé schopni dodržet jistý standard, je lepší je prostě zrušit,“ dodal profesor. Podobného názoru je i většina politických stran. Svobodní tvrdí, že všichni učitelé ve školce musí hovořit německy, nemohou si oblékat burku a musí dodržovat naše hodnoty. Lidovci zase navrhují zvýšený počet kontrol, podrobný monitoring školek a uplatňování regulací a postihů ze strany příslušné radnice. Jak ale píše deník Kronen Zeitung, v praxi se toho zatím příliš neděje.

Vedle chybějící vůle také vídeňská radnice postrádá příslušný úřednický aparát. Ke kontrole všech 1650 mateřských školek v hlavním městě je vyčleněno jen 13 úředníků. Nepříliš velký zájem o integrace v mnoha islámských školkách dokládají i fotografie jednoho ze čtenářů rakouského deníku, které pořídil na svůj smartphone. „Dokonce i ty nejmenší čtyřleté dívky jsou nuceny nosit šátky. Ve školkách probíhá ryze náboženská výuka,“ píše deník o jedné ze školek ve čtvrti Vídeň-Liesing.

„Konkrétně v této školce se také téměř vůbec nehovoří německy,“ dodává nejmenovaný čtenář a kritizuje bezzubou politiku vídeňské radnice, která není schopna ani ochotna přinutit islámské školky k dodržování pravidel. „Ty obrázky hovoří za vše. Už čtyřleté dívky jsou v moderní evropské metropoli nuceny nosit šátky. A to přesto, že socialistická radní Sandra Frauenberger v únorovém rozhovoru s naším deníkem něco takového odmítla,“ glosuje Kronen Zeitung.

Hlavní odpovědnost za takřka bezvýchodnou situaci svalují mnozí na vládnoucí vídeňskou koalici ve složení socialisté a zelení. „Parkovací zóny v hlavním městě přitom kontroluje téměř 500 úředníků. Ale islámské školky kontroluje jen 13 lidí. To se hned pozná, jaké má koalice priority. Fakt díky, rudo-zelená koalice!“ poznamenal na svém Twitteru šéf vídeňských lidovců Manfred Juraczka. „Vládnoucí koalice ani přesně netuší, kolik islámských školek vlastně je. Takže mám jednu otázku: Jak chcete kontrolovat něco, o čem vlastně nic nevíte?“ přidává se redaktor Kronen Zeitung Richard Schmitt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…