Neuvěřitelné divadlo na Ukrajině. Vláda ustála hlasování o důvěře, ale prý hodně podivně

18.02.2016 21:39

Na Ukrajině došlo k další přelomové události. Poslanci v tamním parlamentu hlasovali o nedůvěře vládě. Přestože ta to ustála, problémům zdaleka není konec, alespoň podle politoložky Oksany Ševelové, kterou pro The Washington Post zpovídal profesor politologie na New York University Joshua Tucker.

Neuvěřitelné divadlo na Ukrajině. Vláda ustála hlasování o důvěře, ale prý hodně podivně
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Na Ukrajině v úterý proběhlo hlasování o nedůvěře vládě. Poslanci však nedali dohromady potřebných 226 hlasů, a vláda v čele s premiérem Arsenijem Jaceňukem tak zůstává na svém místě. Tucker se Ševelové zeptal na jednoduchou věc. „Co se přesně včera na Ukrajině událo?“

Politoložka krátce shrnula průběh hlasování a dodala, že chybělo 32 hlasů k tomu, aby návrh prošel. Mnozí však věřili tomu, že vláda rezignuje i tak, obzvlášť když ji k tomu prezident Porošenko veřejně vyzval. Zároveň se však v parlamentu rozšířilo, že se prezidentova strana, Blok Petra Porošenka, hlasování zdržela.

„Porošenko obětoval generálního prokurátora Viktora Šokina, který poté, co jej prezident vyzval k rezignaci, odstoupil. Pokud je ponechání Jaceňuka ve vládě a obětování Šokina snahou ukázat západním podporovatelům Ukrajiny, že to země s reformami myslí vážně, mohlo by to vyjít.“

Ukrajina toho má však ještě hodně před sebou, musí začít úspěšně bojovat s korupcí a ve vzduchu k tomu visí půjčka od Mezinárodního měnového fondu v hodnotě 17,5 miliardy dolarů. A to vše navzdory klesající podpoře veřejnosti, která již dávno ztratila iluze o možnosti nějakých změn. Poslední průzkumy totiž ukazují, že jen 12,3 % veřejnosti věří, že prezident s premiérem opravdu chtějí vymýtit korupci. Vládě samotné věří jen 8,7 % dotázaných.

Celý text zde.

Vzhledem k tomu, že vláda ustála hlasování o nedůvěře, nemůže v současném funkčním období podstoupit další. To znamená, že k její změně může dojít až ve volbách na konci července. Podle Ševelové však vláda v současné podobě přestane existovat a rozhodně dojde přinejmenším k obměnám v některých resortech.

„Pro teď se většina ukrajinské politické třídy chce vyhnout předčasným volbám,“ uvedla s tím, že Porošenko se vyjádřil, že chaos v ukrajinské politice je „snem našeho severovýchodního souseda“ a že mu hodlá za každou cenu předejít.

„Předčasné volby nejsou ani v zájmu členů současné vládní koalice, kteří by si v nich oproti volbám v listopadu 2014 spíše pohoršili, jelikož nedosáhli zlepšení ekonomiky ani dalších cílů.“ Zřejmě na nich nemá zájem ani současná opozice, která se podle Ševelové raději spokojí s prosazováním svých cílů skrze současnou vládu. Té však zřetelně chybí podpora, která však může přijít pouze ze strany „cíleně vytvořené koalice obchodních zájmů a oligarchů včetně těch, kteří podporovali Janukovyče, takže to povede k hlubší společenské deziluzi a pocitu, že posteuromajdanští lídři zradili oběti ‚Revoluce důstojnosti‘ z roku 2014, kdy lidé povstali proti zkorumpované a kleptokratické vládě bývalého prezidenta“.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: spa

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…