Neuvěřitelný příběh ze slovenských voleb: Opilý politik ukradl urnu, na ulici ji rozkopal a pak se schovával ve křoví

16.03.2019 23:53

Prezidentské volby na Slovensku oživil bizarní incident v jedné z volebních místností na východě země. Došlo tam k odcizení volební urny a následně k rozsypání volebních lístků. Místnost musela být na hodinu zavřena a o tu dobu volby posléze prodlouženy.

Neuvěřitelný příběh ze slovenských voleb: Opilý politik ukradl urnu, na ulici ji rozkopal a pak se schovával ve křoví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace za lepší Česko a Slovensko v reakci na vraždu slovenského novináře Jana Kuciaka

Moratorium na odhady volebních výsledků bylo při slovenských prezidentských volbách posunuto z 22. hodiny, kdy volby měly skončit, až na 23.16. Důvodem bylo, že se volby musely prodlužovat ve dvou volebních místnostech, které byly během dne uzavřeny. Obzvlášť dramatické věci se odehrávaly kolem urny ve vesnici Medzany v Prešovském kraji.

Starosta Josef Kipikaša popsal událost takto: „Přišel volič, vzal urnu. Lidé ho nestihli zadržet, a pak s ní vyběhl ven na ulici. Mrštil s ní o zem, a protože je urna z papíru, tak se rozpadla. Urna je proto rozbitá a lístky rozházené.“

Následně členové komise lístky posbírali a přepočítávali, zda jejich počet souhlasí s počtem dostavených voličů. Kvůli tomu byla místnost uzavřena více než hodinu, o kterou se následně čas voleb musel „nastavit“.

Předseda volební komise, kterému ukradli urnu, k tomu dodal: „Lístky byly od první chvíle střeženy policií. Tak jsme je posbírali, z urny byly sejmuty otisky prstů. Lístky jsme porovnali se záznamem a vše sedělo, takže jsme je zapečetili do nové urny.“

Ještě větším šokem byla poté totožnost pachatele, který odcizil a rozmlátil volební urnu. Byl jim místní zastupitel Anton Vaňo, zvolený za kandidátku Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLANO). Zástupce  lidu se měl k volbám dostavit přímo z oslavy a zřetelně pod vlivem alkoholu.

Svědkové před volební místností prý fascinovaně přihlíželi, kterak zástupce slovenské veřejnosti vyběhl z volební místnosti s urnou v ruce, následně s ní praštil o chodník a poté v její demolici pokračoval kopáním. Lístky se rozsypaly na chodník kolem. Po příjezdu policejní hlídky, kterou zavolali, se opilý politik měl schovat do křoví, odkud jej strážci zákona vytáhli.

Na policejní stanici bylo proti Vaňovi zahájeno trestní stíhání pro trestný čin maření přípravy a průběhu voleb a referenda. Hnutí OLANO již svého vandalského člena vyzvalo, aby se vzdal mandátu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …