Nevídané: Jefim Fištejn neviní Putina z rozkladu EU

21.06.2016 13:30

Komentátor a publicista Jefim Fištejn se na webu Echo24.cz opřel do současné Evropské unie, která je podle něj tak nepružná a nepřizpůsobivá, že ani není třeba, aby se ji Rusko snažilo rozvrátit. Prostě se rozpadne sama, jelikož si nedokáže přiznat vlastní chyby.

Nevídané: Jefim Fištejn neviní Putina z rozkladu EU
Foto: Archiv
Popisek: Jefim Fištejn

Na úvod píše Fištejn o britském referendu a o tom, že je možné, že zavraždění Jo Coxové nakonec napomůže setrvání Británie v Evropské unii, i když se nejedná o racionální důvod. „Dokazuje jen to, že před vyšinutým útočníkem, který má glejt na hlavu, nikdo není v bezpečí,“ podotýká publicista.

„Tak třeba jsme ustavičně vmanipulováváni do falešné volby mezi Bruselem a Moskvou,“ poznamenal Fištejn nesmyslnost celého konfliktu. „Volba je falešná proto, že bez fundamentálního přeformátování není Evropská unie projektem budoucnosti, nýbrž projektem bez budoucnosti,“ podotkl s tím, že za chyby EU není zodpovědný Putin, nýbrž samotné její „vrozené vady“.

„Ten, kdo nás přesvědčuje, že se nic moc neděje, že stačí zavřít oči a opřít se do pedálů a jedeme dál, je smutný sedmilhář,“ podotýká a dodává, že na samotném konci EU čeká evropské země „osud ruské gubernie“.

Celý text zde

Přitom by EU stačilo, kdyby se odhodlala zrevidovat svoje vnitřní procesy, protože současný systém hledání „nejmenšího společného jmenovatele“ je tuze nešťastný a další integrace rozhodně není řešením. „Tak jako tak se celý svazek již dávno neutužuje kolem Bruselu, ale kolem Berlína,“ tvrdí a dodává, že slovenský premiér Fico, kterého čeká předsednictví EU, nešel pro „požehnání“ za nikým jiným než za Angelou Merkelovou.

„Rusko prý stojí o slabou Evropu, a proto podporuje brexit. Je snad dnešní Evropa v nějakém ohledu náramně silná? Rusko stojí přesně o tak slabou Evropu, jakou je,“ uvádí publicista a dodává, že Rusko ani nepotřebuje podporovat každého euroskeptika, protože rozložit Evropskou unii dokáže na výbornou „přemnožená populace bruselských eurokratů“.

A brexitu se dalo vyhnout zcela jednoduše, stačilo jen oznámit snahu o změnu, o revizi vlastních procedur. „Místo toho úředníci EU oznámili, že – brexit nebrexit – v chování Bruselu k žádným změnám nedojde,“ píše. „Evropě se naskytla šance na nový začátek, ona raději volila starý konec.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…