Nevídané: Redakce napojená na ČSSD šíří výzvu, abychom byli hodní na zahraniční pracovníky dovážené do Česka

22.03.2017 12:23

Ministr vnitra Milan Chovanec se chová velmi nevhodně k zaměstnancům z cizích zemí. Vytváří dojem, že zde tito lidé způsobují kriminalitu, a dokonce nepřímo hovoří o tom, že zde znásilňují české ženy. Tento přístup však musí přestat a na imigranty s pracovním povolením se musíme dívat s pochopením. Jinak prý bude v naší společnosti stále více otrávená atmosféra. To vše se objevilo v otevřeném dopise, který ministru vnitra Milanu Chovancovi poslali zástupci neziskových organizací, včetně žižkovské Kliniky. Zveřejnil jej známý levicový Deník Referendum.

Nevídané: Redakce napojená na ČSSD šíří výzvu, abychom byli hodní na zahraniční pracovníky dovážené do Česka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr vnitra Česka Milan Chovanec

Deník Referendum je známým levicovým serverem, který vede člen ČSSD (a bývalý předseda Zelených) Jakub Patočka a přispívají do něj další známé osobnosti liberálnělevicové scény. V uniklých mailech Bohuslava Sobotky se můžeme dočíst, kterak premiér svým spolupracovníkům dává pokyn publikovat určitý článek právě na Deníku Referendum.

Nyní web zveřejnil otevřený dopis ministru vnitra Milanu Chovancovi, který sepsali zástupci iniciativ a organizací pomáhajících cizincům. Mezi signatáři lze nalézt Multikulturní centrum Praha, Adra, Ne Rasismu! nebo Organizaci pro pomoc uprchlíkům (Martin Rozumek), ale také Autonomní a sociální centrum Klinika.

Anketa

Kalousek tvrdí, že mu Babiš roku 2004 sliboval pomoc v politické kariéře, když on jako politik bude rozhodovat ve prospěch Agrofertu. Věříte tomu?

20%
hlasovalo: 11201 lidí

CELÝ OTEVŘENÝ DOPIS ZDE

Důvodem dopisu jsou nedávné razie proti zahraničním pracovníkům na ubytovnách a v provozech zaměstnavatelů. „Chceme reagovat na Vaši nedávnou účast při policejních raziích proti zahraničním pracovníkům na ubytovnách a v centrech průmyslových měst, nazývaných kontrolami pobytu cizinců a dodržování veřejného pořádku,“ píší neziskovky. Chovancova politika prý vytváří atmosféru nesnášenlivosti a strachu a působí negativně vůči lidem, kteří sem přišli za prací.

„Z obyčejných pracovníků, kteří jsou převážně z jiných zemí Evropské unie, vytváříte rádoby zločince,“ kárají ministra. „Žádáme vás o přehodnocení Vašeho osobního přístupu k cizincům a zahraničním pracovníkům,“ píší dále. Další požadavek směřuje ke změně přístupu Ministerstva vnitra.

Přístup ministerstva prý vůbec nezohledňuje pohled samotných pracovníků a zohlednění jejich zájmů. „Ministerstvo vnitra ČR představuje zahraniční pracovníky jako abstraktní skupinu lidí, se kterou se počítá pouze jako s lidskými zdroji bez základních práv,“ kritizují podepsané organizace. Medializací kontrol a jejich výsledků podle nich dochází k „posilování nebezpečných stereotypů“.

Špatné je prý už to, že policie příliš zdůrazňuje bezpečnostní pohled. To vede k utváření představy, že existuje přímé spojení mezi cizinci a zločinem, proti čemuž se neziskovky zhnuseně ohrazují.

Je sice prý pravda, že ve městech s množstvím „hostujících pracovníků“ došlo k nárůstu množství přestupků, ale cizinci jsou prý často i na straně obětí. „V současné diskusi o průmyslových městech a pracovní migraci naprosto vypadla role sociální, komunitní a terénní práce nebo role neziskových organizací působících v této oblasti. Prosazuje se pouze úloha policie,“ kritizují organizace, které by zmíněné terénní práce rády vykonávaly.

Zejména je pobuřují slova, která prý z ministrových prohlášení vyplývají, že zahraniční pracovníci běžně obtěžují české ženy. „Dovolujeme si připomenout, že sexuální obtěžování je způsobené přetrvávajícími genderovými nerovnostmi ve společnosti, nikoli migrací,“ vysvětlují ministrovi. A aby tomu dodali váhu, rázně vzkazují, že si nikdo nesmí dovolit manipulovat s takto vážnými otázkami.

Dodávají, že zahraniční pracovníci jsou často předmětem vykořisťování ze strany svých zaměstnavatelů. „Nezapomeňte, prosím, také, že čeští pracovníci v zahraničí jsou v obdobné pozici a mohou být stejným způsobem kriminalizováni,“ varují ministra s tím, že svým chováním dává západním politikům návod, aby se k českým pracovníkům chovali úplně stejně.

Proto organizace navrhují, aby se zcela přehodnotil přístup ministerstva, které přispívá k růstu napětí v zemi. Především již by se nemělo těmto lidem říkat „cizinci“, ale pouze „dělníci“. Poté by se měl změnit systém policejní a migrační kontroly, aby se docílilo především lepších podmínek pro jejich život zde.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…