Nevyhráli jsme, mandátů máme málo, ale co kdybych byl primátor? Návrh a po něm výsměch

31.10.2022 14:14

V Praze pokračují politické námluvy. Hnutí STAN chce zamezit tomu, aby se SPOLU dohodlo s ANO. A tak jeho lídr nabídl „kompromisní“ návrh se dvěma verzemi. A v jedné z nich by hnutí STAN mělo primátora. Od Pirátů už přišel údiv, proč mají mít méně radních, od ANO zase výsměch, že si s kauzami a celkem malým volebním výsledkem Petr Hlaváček dovoluje něco navrhnout. Ale také upozornění, že za snahou se nedohodnout může být i záměr.

Nevyhráli jsme, mandátů máme málo, ale co kdybych byl primátor? Návrh a po něm výsměch
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Hlaváček (STAN)

Anketa

Co vy a kandidatura Andreje Babiše?

hlasovalo: 27188 lidí
Námluvy stran v Praze pokračují, přitom volby skončily před více než měsícem. A zatím stále nedošlo k dohodě. Piráti a Čižinského Praha sobě se před časem spojili do tzv. Aliance pro stabilitu, která má garantovat společný postup při vyjednávání.

Dle ČT však koalice SPOLU nadále odmítá, aby Praha sobě byla v magistrátní koalici. „Ještě k žádné dohodě nedošlo. Pravda je taková, že Piráti nepřistoupili, nebo nepřipojili se k myšlence složit koalici pražskou na podkladě vládní. K tomu se připojil pouze STAN, který to odsouhlasil. Piráti to odmítli, de facto tím vznik koalice zablokovali,“ řekl lídr SPOLU v Praze Bohuslav Svoboda.

„Usilujeme o stejný koncept, jaký byl realizován na vládní úrovni, kdy celostátní vláda je rovněž složena ze všech demokratických subjektů v Parlamentu. Bohužel, za mě z nesrozumitelných důvodů koalice SPOLU stále odmítá Prahu sobě, přestože s nimi vedli koaliční jednání,“ uvedl dosluhující primátor Zdeněk Hřib. Vystoupení Pirátů z aliance dle něho nepřipadá v úvahu.

Starostové jsou o poznání flexibilnější. Dle Deníku N považují za přijatelnou jak širokou koalici s Prahou sobě, tak koalici na vládním půdorysu. Ale nechtějí vyjednávání s hnutím ANO, které skončilo ve volbách druhé. „Výsledkem politikaření nesmí být zablokování Prahy a důvod vtáhnout do hry ANO,“ uvedl volební lídr Starostů Petr Hlaváček. Hnutí STAN však podle tiskového prohlášení nadále preferuje vládní půdorys. „Taková koalice by byla pochopitelná, čitelná a výhodná pro spolupráci s vládou,“ dodal Hlaváček.

A dnes Hlaváček zveřejnil „kompromisní“ návrh. Hnutí ANO prý přes víkend nabídlo koalici SPOLU tichou podporu. „Pokud by SPOLU tuto nabídku přijalo, šlo by o selhání všech demokratických stran,“ míní pražský lídr STANu, dle kterého stačí „pár ústupků na všech stranách“ k vytvoření stabilní rady.

„Neměli jsme ambici vést vyjednávání, nekladli jsme si podmínky, v tuto chvíli ale cítím povinnost navrhnout takový postup, aby v Praze nevznikla ‚oposmlouva‘ SPOLU a ANO a skrytou podporou SPD,“ uvádí Hlaváček a navrhuje, aby SPOLU mělo 5 radních včetně primátora, Piráti a Praha Sobě 4 radní a na STAN připadli radní dva.

Ale má pak ještě kompromisní variantu, ve které pozici primátora bude zastávat „neutrální strana“ místo politiků SPOLU a Pirátů a Prahy sobě. A tou stranou by bylo právě hnutí STAN. Pak by SPOLU mělo mít 6 radních, Aliance pro stabilitu stále 4 a STAN by mělo pouze primátora. Hlaváček podotýká, že ví, že z partnerů má nejméně mandátů, přesto by tuto verzi měly prý v zájmu odblokování situace strany zvážit.

„Aliance zastupuje 32,46 % hlasů, SPOLU zastupuje 24,72 % hlasů. Aliance má 24 mandátů, SPOLU 19. Já tomu nerozumím,“ vyjádřila nesouhlas s navrhovaným řešením pirátská zastupitelka Bára Soukupová. „Na primátorském postu netrváme, a to ani jako Aliance, ale zastoupení v radě by mělo být férové. Pokud se počty radních ani neblíží proporcionálnímu zastoupení, těžko to chápat jako dobrou nebo kompromisní nabídku,“ vysvětlila v diskuzi.

A Hlaváčkovi už se za jeho návrh vysmál zastupitel za ANO, Ondřej Prokop. „S pěti zastupiteli, po Dozimetru, s výsledkem voleb, kdy STAN téměř nepřelezl v Praze 5 % … říct si o křeslo primátora… to už chce panečku pořádné sebevědomí,“ okomentoval Hlaváčkův návrh.

Je to právě hnutí ANO, které tlačí na to, aby se strany už nějak dohodly. Jak zveřejnil lídr ANO v Praze Patrik Nacher, s Ondřejem Prokopem mají pocit, že snaha nedohodnout se je záměrná, protože dokud dohoda nebude, vládnou Piráti, Praha sobě a STAN městu dál. A není jiný způsob, jak je odvolat, než novou radu vytvořit. Proto chtějí zahájit jednání o časově omezené podpoře pro menšinovou radu města, aby současná rada, která již nemá mandát, nezačínala další projekty.

Dle Nachera přitom současná rada rozhodla například o nákupu dalších tramvají, tedy o položce s náklady miliard korun, nebo upravuje stavební předpisy, jejichž součástí je i počet určených parkovacích míst. Vyzvali prý současnou radu, ať se těchto rozhodnutí zdrží, ale marně.

„Více než 5 týdnů po volbách minulá pražská koalice jede jakoby volby vůbec nebyly. Dnes na Radě nebyli ochotni radní (Piráti a Praha sobě), z nichž část už nejsou ani zastupitelé, stáhnout tisky, které nejsou akutní ani aktuální. Oceňuji přístup Spojených sil pro Prahu, kteří chtěli po tomto výsledku přerušit jednání Rady. Marně,“ informoval dnes Patrik Nacher.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …