Nezaměstnanost v Evropě se drží na rekordních 12 procentech

02.04.2013 13:06

Nezaměstnanost v zemích eurozóny letos v únoru zůstala na rekordní úrovni 12 procent. Zvýšila se v celé Evropské unii, kde je bez práce 10,9 procenta lidí. Vyplývá to z údajů, které v úterý zveřejnil Evropský statistický úřad (Eurostat).

Nezaměstnanost v Evropě se drží na rekordních 12 procentech
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Na úřadech práce mají napilno

Podle zpřesněných údajů nezaměstnanost v 17 zemích eurozóny dosáhla 12 procent už v lednu. Eurostat totiž zvýšil o 0,1 procentního bodu původní odhad 11,9 procenta, který zveřejnil před měsícem a který už znamenal rekord nezaměstnanosti v eurozóně.

V celé Unii se počet lidí bez práce zvýšil oproti 10,8 procenta v lednu na 10,9 procenta v únoru.

Největší nezaměstnanost je v Řecku a ve Španělsku

Meziročně rostla nezaměstnanost ještě znatelněji. V únoru 2012 byla v eurozóně 10,9 procenta a v celé sedmadvacítce 10,2 procenta.

Eurostat odhaduje, že v únoru nemělo v EU práci 26,338 milionu lidí, z toho 19,071 milionu v eurozóně. Proti únoru loňského roku to znamená zvýšení o 1,775 milionu nezaměstnaných v eurozóně a 1,805 milionu v celé EU.

Nejnižší nezaměstnanost byla v únoru v Rakousku (4,8 procenta), v Německu (5,4), Lucembursku (5,5) a Nizozemsku (6,2 procenta). V Řecku byla naopak nejvyšší s 26,4 procenty (údaj za prosinec), Španělsku (26,3) a Portugalsku (17,5 procenta).

Podle Eurostatu je na tom Česko lépe

Míru nezaměstnanosti v ČR Eurostat odhaduje v únoru na 7,2 procenta. Podle českého Ministerstva práce a sociálních věcí se zvýšila na 8,1 procenta. Nicméně podle předcházející metodiky poměřující míru nezaměstnanosti pouze k ekonomicky aktivním lidem přesahuje nezaměstnanost deset procent, tedy nejvíc od rozdělení federace v roce 1993.

Eurostat používá v případě ČR od ledna vlastní přímé odhady nezaměstnanosti. Pro leden 2013 tento odhad činil sedm procent, v únoru 7,2, čímž se Česká republika zařadila na 7. místo mezi všemi státy EU.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…