Nezaplatíme! Langšádlová usadila Sergeje Lavrova. Ten bude koukat

11.11.2021 11:56

Europoslankyně Markéta Gregorová nechala v EP držet několik vteřin ticha za migranty na polských hranicích. A nový místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek dokázal téma spojit i s českou „vlasteneckou dezinformační scénou“, kterou podle něj tato kauza usvědčila jako vazaly Kremlu.

Nezaplatíme! Langšádlová usadila Sergeje Lavrova. Ten bude koukat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Helena Langšádlová

V Evropském parlamentu se ve středu drželo ticho za běžence na bělorusko-polských hranicích. Vyhlásila ho česká pirátská europoslankyně Markéta Gregorová.

Anketa

Zvládne Fialova vláda covid lépe než Babišova?

3%
94%
hlasovalo: 36256 lidí

Několik lidí mělo při pokusu o přechod hranice vyčerpáním zemřít a Gregorová je považuje za oběti manipulací běloruského diktátora Lukašenka.

„Nemůžeme se nazývat civilizovanou unií, pokud tam ty lidi necháme umrznout,“ vzkázala europoslankyně od pultíku. „Jsem přesvědčená, že se jedná o hybridní konflikt, který ohrožuje bezpečnost občanů a územní celistvost,“ domnívá se a vyzývá, aby se věcí zabývalo i NATO.

„Běloruská vláda zorganizovala příchod tisíců migrantů a žadatelů o azyl na hranice Evropské unie a snaží se násilně vytvořit nový migrační koridor. Nemůžeme přijmout takové zneužívání lidských životů,“ rozčilovala se europoslankyně.

K věci se vyjádřil i náměstek ministra obrany Jan Havránek, jehož stanovisko na Twitteru sdílela například i poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová. „Užívání migrantů jako nástrojů hybridního konfliktu musí skončit,“ vyzývá náměstek anglicky.

Kromě toho Helena Langšádlová odmítla výzvu ministra zahraničí Ruské federace Sergeje Lavrova, aby EU zaplatila Bělorusku za zadržení migrantů stejně, jako platí již několik let Turecku.

 

 

„Turecko 2016: přes 2 mil. uprchlíků kvůli válce. Bělorusko 2021: organizovaný převoz migrantů k hranicím EU. Ne, takovému režimu nelze poskytnout finanční pomoc,“ vzkázala Langšádlová.

Ondřej Benešík, expert KDU-ČSL na evropskou politiku, pak sdílel velmi podobný názor: „Jsme v hybridní válce, kdy se Lukašenkův režim snaží rozložit jednotu v EU. Je jasné, že v tom nejsou zapleteny jen Běloruské aerolinie, EU by si měla posvítit i na ty jiné a také přitvrdit sankce, ale cíleně, ty plošné nefungují.“

Jeho spolustraník Jan Bartošek se ozval proti týrání osob na běloruských hranicích. „Již řadu týdnů říkám, že cílem migrantů není Polsko, ale Německo a bohužel také Česko. A že Polsko pravděpodobně nebude jediné – že podobný tlak můžeme v následujících týdnech či měsících očekávat u hranic s Ukrajinou, což pro nás může být ještě nebezpečnější,“ napsal.

Bartošek potom posměšně upozornil, že česká „vlastenecká dezinformační scéna“ o tomto problému mlčí, takže pro Bartoška není lepšího důkazu, že to nejsou žádní vlastenci. „Naopak, jejich jediným cílem je podporovat zájmy Ruska a jeho vazalů v naší zemi! A stejně jako komunisté zneužili význam slova mír, tak dnešní pseudovlastenci zneužívají slovo vlastenectví. Stejný styl, stejné lži!,“ uzavřel nový místopředseda Poslanecké sněmovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …