Nezávislá zpráva: Takhle to doopravdy vypadá na východní Ukrajině

07.08.2014 15:13

Zvláštní pozorovací mise pod Organizací pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) usnadnila přístup k troskám letadla MH17 nizozemským, malajsijským a australským expertům. Ti nyní pád vyšetřují. Mise také ohledala škody způsobené zjevnou palbou kolem letiště v Doněcku.

Nezávislá zpráva: Takhle to doopravdy vypadá na východní Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace před Strakovou akademií na podporu Ukrajiny nazvaná Praha pro Ukrajinu - Za vaši i naši svobodu!

Kromě ohledávání trosek malajsijského letadla se expertní tým vydal v doprovodu ozbrojených pracovníků také do Doněcku a Luhansku. V Doněcké oblasti tým navštívil obec Petropavlivka, kde převzal některé osobní věci, které patřily obětem pádu letadla a jež místní shromažďovali.

Obyvatelé Petropavlivky byli v pondělí podle svých slov již čtyři dny bez elektřiny a v nedaleké obci Rozsypne jsou lidé bez elektřiny a tekoucí vody již od 31. července. Většina obyvatel vesnice z ní už také uprchla, hlásí OBSE.

V oblasti mezi oběma vesnicemi mise spatřila minomety a dělostřelecké náboje. Na předměstí samotného Doněcku viděli pozorovatelé velké díry v několika zdech a rozstřelená okna, což odpovídá ostřelování. V pondělí zde ještě nebyly hlášeny žádné oběti na životech.

Celý text v angličtině si přečtete zde.

V noci z neděle na pondělí byla pozorovací mise OBSE přítomna i v Oděse. Zde sledovala aktivisty Majdanu, Pravého sektoru a Svobody. Přibližně 60 z nich se snažilo násilně zabránit koncertu, který se zde měl konat. Aktivistům totiž vadilo, že ukrajinský zpěvák přijal ruské hudební ocenění. Protest nakonec vyústil ve střet s policií. Čtyři policisté a čtyři aktivisté prý byli zraněni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pan

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …