Nezklamal. Zeman sklízí kritiku za slova o Rusku a Ukrajině

17.02.2022 11:26 | Ze sítí

Prezident Zeman čelil kritice za to, že se dosud nevyjadřoval k rusko-ukrajinské krizi. V rozhovoru pro MF Dnes tak učinil a stejně jako ke kauze novičok a ke kauze Vrbětice se postavil jinak než vláda. Zatímco vláda Petra Fialy (ODS) jednoznačně podpořila ukrajinskou vládu proti možnému ruskému útoku, prezident konstatoval, že k velkému ruskému útoku nedojde, protože Rusové nejsou blázni. A na sociálních sítích si za svá slova vysloužil pořádnou porci kritiky. Nahlédněte.

Nezklamal. Zeman sklízí kritiku za slova o Rusku a Ukrajině
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Miloš Zeman v Partii na CNN Prima News

Prezident Miloš Zeman v květnu 2018 prohlašoval, že jed novičok, který byl použit proti Sergeji Skripalovi, se vyráběl a testoval už v Československu, čímž zpochybnil britské závěry, že za útokem na Sergeje Skripala na britské půdě stáli jednoznačně Rusové.

Stejně tak prezident Zeman v roce 2021 zpochybnil závěry české policie a Bezpečnostní informační služby, že za útokem ve Vrběticích z roku 2014, při kterém zemřeli dva čeští občané, stáli dva agenti ruské armádní rozvědky. Prezident do médií oznámil, že v kauze Vrbětice existuje více vyšetřovacích verzí a dal najevo, že má problém věřit BIS.   

Anketa

Který z nedávných lídrů SSSR či Ruské federace byl nejlepší?

0%
90%
hlasovalo: 33246 lidí

Teď podobně jasně ukázal, že má problémy věřit americké CIA.

„Už před několika dny jsem řekl, že podle mého názoru žádná válka nebude. Protože Rusové nejsou blázni, aby se pouštěli do operace, která jim přinese více škody než užitku. Pokud jde o americké tajné služby, je to jejich třetí blamáž. První byla v Iráku, kde se nenašly zbraně hromadného ničení. Druhá byla v Afghánistánu, když tvrdili, že Tálibán nikdy nedobude Kábul. No, a třetí je teď,“ pravil Miloš Zeman. „Nemohu vyloučit nějaký velmi lokální konflikt na hranicích Doněcké či Luhanské republiky. Ale to je něco úplně jiného než ruská agrese vůči Ukrajině. Když se mě ptáte, proč to Západ dělá, a generální tajemník NATO Stoltenberg – který by měl odstoupit kvůli stažení se z Afghánistánu – říká, že Rusové jsou připraveni a válka může začít každý okamžik, no, tak proti tomu mluví stahování ruských jednotek. Které začalo poté, co na svém vlastním území Rusové dokončili vojenské cvičení,“ dodal posléze.

Na sociální síti Twitter Miloš Zeman vlastně svými slovy příliš nepřekvapil.   

„Zeman nezklamal, vše je blamáž CIA. ‚Nemohu vyloučit nějaký velmi lokální konflikt na hranicích Doněcké či Luhanské republiky. Ale to je něco úplně jiného než ruská agrese vůči Ukrajině,‘ řekl Zeman. Nepochopil ani to, že už toto je agrese vůči Ukrajině!“ poznamenal někdejší ředitel Českého rozhlasu Vltava Petr Fischer.

Zeman pod palbou

Komentátor deníku Právo Alexandr Mitrofanov naznačil, že se Zeman vlastně vyjádřil přesně tak, jak se od něj očekávalo. „Jistota je jistota,“ uvedl.

Zeman pod palbou

Politolog Jiří Pehe připomněl, že Zeman pracovníky BIS v minulosti označil za čučkaře a teď se asi podobně dívá na pracovníky CIA.

„Zeman si nemyslí, že Rusko zahájí ozbrojený útok na Ukrajinu, informace o ruské agresi je dle něj další blamáží amerických tajných služeb. Jsou to prostě čučkaři. Ne jako Hrad, kde se tajné informace raději rovnou skartují,“ připomněl Pehe s nádechem ironie poslední hradní kauzu. 

Na Hradě skartovali zprávu BIS k Vrběticím.

Zeman pod palbou

Marek Švehla z Respektu zhodnotil Zemanovu pozici stejně jako již zmíněný Petr Fischer.

„Putin zcela ovládne východ Ukrajiny, vláme se do ukr. vládní politiky, bude blokovat přístavy a ničit ukr. ekonomiku. A Zeman bude vykládat – válka není, všechno v pohodě,“ poznamenal Švehla.

Zeman pod palbou

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …