Nezničitelný starosta Pavel Novotný. Soud, nová koalice... Stále se drží funkce. A má podporu

06.09.2021 16:55

Řeporyjský starosta Pavel Novotný (ODS) zůstane ve své funkci i poté, co mu Obvodní soud pro Prahu 5 uložil půlroční trest vězení s dvouletou podmínkou za jeho výroky, vydírání a pronásledování podnikatele Marka Víta. O křeslo starosty nepřijde ani po rozpadu místní koalice a nového uspořádání s účastí TOP 09, uvádí Deník N.

Nezničitelný starosta Pavel Novotný. Soud, nová koalice... Stále se drží funkce. A má podporu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Novotný při projevu

„Jeho jednání je natolik společensky škodlivé, že v daném případě nepostačuje uplatnění odpovědnosti podle jiného právního předpisu než trestního zákoníku,“ zdůvodnila své rozhodnutí podle serveru iROZHLAS.cz soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 5 Jana Humeni. Politik se proti rozsudku odvolal.

V městské části Praha-Řeporyje rovněž skončila dosavadní koalice ODS, Zelených a Pirátů. Místostarosta David Roznětinský přešel od Zelených do TOP 09, a tak bylo nutné koalici formálně poskládat znovu. Ani tyto změny však Novotného ve funkci starosty neohrozily.

Původní zdroj ZDE.

Anketa

Považujete kauzu Čapí hnízdo za vážnou záležitost?

13%
hlasovalo: 9661 lidí
„Podle mě to nebude mít vliv na naše Řeporyjské. Jsme městská část, což má svá specifika. Domnívám se, že sice není žádný starosta, který by měl tolik soudů, ale podle mě jsou tyto strkanice na daleko nižší úrovni, než je majetková trestná činnost,“ míní Roznětinský.

Jeho názor by se mohl podle něj změnit v případě, že by se proti podpoře takového starosty postavila TOP 09, do níž přešel. Pražská organizace strany vedená Jiřím Pospíšilem ale odstavení Novotného za jeho prohřešky nepožaduje.

Naopak z úst Pospíšila zaznívají na adresu Novotného slova podpory: „Vede Řeporyje dobře a má výsledky. Určitě nebudeme zakazovat spolupracovat s Novotným. Pan starosta má svůj politický styl a důležité pro nás je, že je úspěšný. Pro nás je důležité, že to není žádná korupční ani násilná trestná činnost, a rozsudek není ani pravomocný,“ sdělil redakci Deníku N.

Novotný už dříve prohlásil, že o rezignaci na funkci starosty neuvažuje, protože cítí podporu obyvatel městské části. „Byl jsem zvolený v podmínce. Jako starosta mám většinu pevnou a všichni jsou s tím v pohodě,“ uvedl s tím, že však neví, zda bude znovu kandidovat. „Práce mě naplňuje a nenávidím ji zároveň. Vůbec nevím, jestli budu znova kandidovat, a nemá to nic společného s rozsudkem nad Markem Vítem,“ doplnil.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…