Nic. Nic. Nic neovlivníme. Zle o klimatu: Vládu to nepotěší

09.11.2021 10:24 | Ze sítí

Spolupracovník LN a předseda správní rady Institutu pro politiku a společnost Jan Macháček má obavy z výsledků klimatického summitu ve skotském Glasgow. Zatímco v českých médiích se píše o tom, jak americký prezident Joe Biden na jednání usnul a jak se mladá aktivistka Greta Thunbergová zase zlobí, podle Macháčka by se mělo psát o tom, že projekty, které nebudou v souladu se zelnou ideologií, si v budoucnu pravděpodobně ani neškrtnou.

Nic. Nic. Nic neovlivníme. Zle o klimatu: Vládu to nepotěší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zchátralá továrna, ilustrační foto

Končící český premiér Andrej Babiš (ANO) minulý týden v pondělí na klimatické konferenci ve skotském Glasgow spustil palbu. Oznámil, že ve jménu naplnění ekologických cílů nelze ničit průmysl, který lidi živí. V České republice prolétly tiskem zprávy o tom, že ruský ani čínský prezident na konferenci vůbec nepřijeli a Indie své plány na dosažení uhlíkové neutrality odsunula prozatím k roku 2070. Světoví lídři vyzývají k ekologickému chování, ale sami na klimatickou konferenci dorazili tryskáčem.

„Každý si snad všiml, že Indie odložila svůj klimatický cíl o deset let a uhlíkovou neutralitu chce mít až v roce 2070. Čínský prezident Si Ťin-pching a ruský prezident Vladimir Putin do Glasgow ani nepřijeli. Všichni viděli, že Joe Biden na konferenci usnul, a navíc je jasné, že sliby o snižování emisí nepůjde vymáhat. A Greta Thunbergová se sice zase zlobí na svět dospělých, ale ona už je sama dospělá a už to začíná být dost otrava a nuda,“ napsal v komentáři pro LN Macháček.

Vzápětí dodal, že na Západě je klimatická konference v Glasgow hodnocena zcela jinak. Jako přelom, od něhož už nebude tak snadné couvnout, a ať už se budou vlády střídat všelijak, jejich směřování již bude do jisté míry tak či tak předem nastaveno. Macháček má za to, že o konferenci v Glasgow v USA kriticky informoval jen list Wall Street Journal a zpravodajská stanice Fox News.

Co bude určovat směřování budoucích vlád z pohledu Jana Macháčka?

„Bývalý guvernér britské centrální banky Bank of England Kanaďan Mark Carney v Glasgow oznámil vznik fondu ve výši 130 bilionů dolarů (ano, nejde o omyl – anglicky tedy „trillion“). Fond reprezentuje 40 procent světových finančních aktiv a 450 největších světových finančních firem a říká se tomu GFANZ, česky „glasgowská finanční aliance pro celkovou nulu“. Signatáři se hlásí k podpoře závěrů klimatické vědy, říká se tomu „vědecky podložené cíle“. Carneyho iniciativu podpořil například Michael Bloomberg, jeden z nejbohatších Američanů, finanční firmy jako BlackRock a Citi a největší pojišťovny. Na investice, které se nebudou podílet na směřování k nulovým emisím, se nebude půjčovat a nebudou se ani pojišťovat,“ napsal předseda správní rady Institutu pro politiku a společnost.

A ať chce, či nechce, bude tímto myšlenkovým proudem ovlivněna i Česká republika.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…