Ničení ústavy je horší než covid. Kalousek utřel Babiše, hejtmany i Topolánka

14.02.2021 18:54

Politický matador, bývalý ministr financí a exposlanec TOP 09 Miroslav Kalousek se dnes na svém twitteru rozohnil proti opětovnému vyhlášení nouzového stavu vládou za pomoci hejtmanů. S naší ústavou to podle něj vypadá dost bledě. Schillerové Kalousek vzkazuje, že se bojí víc porušování ústavy než nějaké epidemie. Kartáč dostal i Topol.

Ničení ústavy je horší než covid. Kalousek utřel Babiše, hejtmany i Topolánka
Foto: Vysílání CNN Prima News
Popisek: Miroslav Kalousek v Partii

„Pokud Sněmovna vládě nouzový stav neprodloužila a vláda tak učiní na žádost hejtmanů, pak bude porušena ústava, princip dělby moci a vláda bude demonstrovat opovrhování Poslaneckou sněmovnou i voliči.“ Tak reagoval Kalousek na tweet hejtmana Moravskoslezského kraje Iva Vondráka z hnutí ANO, který informoval o tom, že se všichni představitelé krajů dohodli na společné žádosti o nouzový stav.

Další varovný tweet od Kalouska na sebe nenechal dlouho čekat. Podle něj nejde o nic menšího než o rozklad ústavního pořádku v přímém přenosu. Napsal: „Sněmovna ve čtvrtek rozhodla o nouzovém stavu v rámci svých ústavních pravomocí. Toto rozhodnutí nelze nahradit jednáním kohokoliv s kýmkoliv. Rozklad ústavního pořádku nemůže posílit důvěru občanů ve stát. Naopak ji dále oslabí,“ domnívá se politik.

Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich vidí situaci tak, že hejtmani dali vládě čtrnáct dní za jasných podmínek, které pokud nesplní, je třeba s ní skoncovat hlasováním o důvěře v Poslanecké sněmovně. Kalousek mu na to odvětil, že krajští představitelé nemají žádnou pravomoc cokoliv vládě dávat, a dodal: „Pro mě je velké občanské zklamání, že ani jeden z vás neřekl: ‚Sněmovna rozhodla a my nejsme oprávněni její rozhodnutí změnit.‘ Hejtmanů bez znalosti ústavního systému se dost obávám.“

Ministryni financí Aleně Schillerové Kalousek opět přes Twitter vzkázal, že si její vláda dělá z ústavy trhací kalendář a svobodomyslní lidé se toho jistě bojí více než epidemie. Očekávat zrušení nouzového stavu podle politika prý také nemáme. „Bude platit. Musela by ho zrušit buď Sněmovna, nebo Ústavní soud. ÚS to nestihne a ve Sněmovně na to neseberou odvahu,“ napsal.

Svého někdejšího kolegu z vlády, bývalého premiéra Mirka Topolánka, za mírně pozitivní přístup k jednání hejtmanů Kalousek zase stihl pokárat následovně: „Promiň, nemohu souhlasit. Co se stalo? Premiér, kterému nevyhovuje, že je odpovědný Sněmovně, se sešel s hejtmany a spolu s nimi rozhodnutí Sněmovny změnil. Od Bureše mě to nepřekvapuje, ale od ‚samostatně myslících osobností‘ bych to nečekal,“ pálil politik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…