Niedermayer: Pro intervence ČNB bych nehlasoval. Občané to vnímají jako podraz

30.12.2013 7:21

Ekonom Luděk Niedermayer řekl, že on sám by pravděpodobně hledal jiné cesty, jak měnovou politiku uvolnit. Uvedl to v rozhovoru pro deník Právo na otázku, zda by hlasoval pro listopadovou intervenci ČNB vůči koruně. Podle bývalého viceguvernéra omezuje pozitivní dopad intervence to, že část lidí vnímá tento krok jako „další podraz státu na své občany“.

Niedermayer: Pro intervence ČNB bych nehlasoval. Občané to vnímají jako podraz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ochranné prvky bankovky viditelné pod UV lampou

Cestu k uvolnění měnové politiky by Niedermayer prý hledal například v ad hoc intervenci nebo snaze snížit dlouhodobé úroky pomocí operací na trhu. „Roli pro mě hraje i to, že naše ekonomika stojí na prahu oživení. Takže s tím, co vím, bych zřejmě pro nebyl,“ uvedl Niedermayer na otázku, zda by i on hlasoval pro listopadovou intervenci ČNB, která má udržet korunu zhruba na 27 korunách k euru.

Jedním z argumentů ČNB pro její listopadovou intervenci vůči koruně bylo i tvrzení, že HDP díky intervencím poroste rychleji než bez intervencí. Bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer k tomu řekl, že z hlediska obvyklého fungování exportně zaměřené ekonomiky by to tak mělo fungovat. „Určitý problém je, že například firmy zvažující investice, které by toto rozhodnutí mělo k investicím povzbudit, nepotřebují jen vědět, jaký bude kurz v roce 2015, ale co bude poté, až ČNB usoudí, že kurz nad 27 ,nepotřebuje',“ uvedl pro Právo Niedermayer.

Nikdo neví, jak budou intervence ukončeny

V tom, že na tuto otázku není známá odpověď, je podle bývalého viceguvernéra ČNB problém. „To, že banka nedokáže na tuto otázku odpovědět, a myslím, že to stejně analytici včetně mě neví, pozitivní dopad opatření oslabuje. Stejně tak není pro pozitivní dopad tohoto rozhodnutí úplně vítané, že část lidí vnímá tento krok jako ,další podraz státu na své občany',“ myslí si Niedermayer.

Nad tím, jak budou intervence ukončeny, si prý nyní všichni lámají hlavu. „Ale zdá se, alespoň podle komunikace ČNB, že na hledání odpovědi máme čas. Hodně bude záležet na kondici ekonomiky naší a zejména té evropské. Pokud se naplní u naší ekonomiky, v což doufám, nebude rozhodování ČNB snadné,“ uvedl bývalý viceguvernér ČNB.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …