Noc bude o hodinu kratší, v ČR začne v neděli platit letní čas

29.03.2014 21:55

Dnešní noc bude o hodinu kratší. V Česku jako ve většině evropských zemí začne platit letní čas, takže si lidé musí posunout hodinky o hodinu dopředu. Oficiálně se čas mění v neděli ve 02:00 na 03:00. Důvodem k zavedení letního času byla snaha o úsporu elektřiny, protože je poté večer déle světlo. Změny času ale mají řadu odpůrců, podle kterých poškozuje přechod na letní čas a zpět zdraví.

Noc bude o hodinu kratší, v ČR začne v neděli platit letní čas
Foto: archiv PL.cz
Popisek: Změna času, Ilustrační foto

Letní čas bude platit sedm měsíců, letos skončí 26. října. V České republice se používá každoročně od roku 1979, kdy platil od poslední neděle v březnu do poslední neděle v září. V roce 1996 byl v souladu s praxí v ostatních evropských státech o měsíc prodloužen.

Ačkoli k zavedení letního času vedla snaha o úsporu elektrické energie, mluvčí energetické společnosti ČEZ Ladislav Kříž ČTK v minulých letech opakovaně řekl, že změna času zřejmě nemá na spotřebu elektřiny žádný vliv. Přechod na letní čas a zpět vyvolává spory o to, jaký má dopad na lidský organismus. Lékaři a psychologové se shodují, že na změnu času si lidé zvykají asi týden. Hůře si prý zvykají na letní čas, kdy musí fakticky vstávat o hodinu dřív.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…