Noční můra. Odvolaný žalobce se obává změny, na kterou se těší Bradáčová

09.04.2013 9:05

Bývalý náměstek nejvyššího státního zástupce Stanislav Mečl se svým textem pro Lidové noviny zapojil do polemiky o novém zákoně o státním zastupitelství. Dlouho očekávaný pilíř vládní protikorupční politiky, který vehementně prosazuje například vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, však podle něj rizika klientelismu příliš neeliminuje.

Noční můra. Odvolaný žalobce se obává změny, na kterou se těší Bradáčová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Bradáčová

Důvodová zpráva k zákonu uvádí, že návrh nepřinese zvýšení korupčního rizika. Podle Mečla je však v tomto případě přání otcem myšlenky. Řada novátorských ustanovení je prý totiž nedotažených a přináší velká korupční rizika.

Například hodnocení profesního růstu státních zástupců, odvislé pouze od názoru vedoucího státního zástupce, a navíc podle kritérií, které neformuluje zákon, ale nejvyšší státní zástupce, představuje značné riziko. Právě tento proces má přitom zásadní vliv na kariéru návladních, a rovněž na podobu státního zastupitelství.

Zároveň pokračuje praxe jmenování vedoucích státního zástupců bez výběrového řízení. Přitom soudní funkcionáři procházejí výběrovým řízením již mnoho let. Navíc není nikde upraveno zařazování státních zástupců, změny v jejich specializacích či dokonce možnosti obrany proti takovým krokům. To znamená, že šéf zastupitelství může se svými podřízenými točit, jak se mu zlíbí.

Nejpodivnější je však výběr šéfa Úřadu pro potírání korupce, takzvaného protikorupčního speciálu. Tento útvar se má zabývat nejzávažnější ekonomickou kriminalitou a bojem s terorismem, což vyžaduje speciální znalosti a zkušenosti. Proto je nepochopitelné, že by do takového útvaru měli státní zástupci chodit na krátkodobé stáže, po kterých by se posuzovalo, jak se osvědčili. Bez výběrového řízení, nebo alespoň jasných pravidel a kontroly, může do podoby speciálu zasahovat i Nejvyšší státní zástupce.

Je prý zjevné, že za takových podmínek bude velmi snadné budovat ve státním zastupitelství klientelistické sítě. Proto prý u zákona o státním zastupitelství reálně hrozí, že se stane noční můrou.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …