Noční vlci? To je osobní aktivita pana Foldyny, ČSSD s tím nespojujte, čílil se Hamáček

06.05.2018 10:11

Poslanec a nově zvolený místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna se nijak netají tím, že má blízko k ruskému motorkářskému gangu Noční vlci. Tyto motorkáře vidí především jako potomky sovětských vojáků, kteří osvobodili většinu naší země od nacistů. Ne každý se však na Noční vlky dívá takto pozitivně. Ministerstvo vnitra ČR upozornilo na kriminální pozadí gangu. A nový předseda ČSSD Jan Hamáček dal od Foldynovy aktivity spojené s Nočními vlky ruce pryč.

Noční vlci? To je osobní aktivita pana Foldyny, ČSSD s tím nespojujte, čílil se Hamáček
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Jan Hamáček.

Svět si připomíná 73. výročí konce druhé světové války. To mimo jiné znamená, že se na cestu znovu vydal ruský motorkářský gang Noční vlci, který projíždí zeměmi, jež osvobodila Rudá armáda od nacismu. Objeví se i v Praze. V pondělí 7. května uctí památku padlých sovětských vojáků na Olšanských hřbitovech. V loňském roce se Noční vlci projeli i po Václavském náměstí. Letos se tomu spíše vyhnou.

Podle českého generála Petra Pavla, ale také podle českého Ministerstva vnitra Nočním vlkům nejde ani tak o uctění padlých hrdinů jako spíše o šíření „putinovské ideologie“. Ministerstvo vnitra také upozornilo, že za Nočními vlky najdeme kriminální pozadí. „Noční vlci jsou nejmocnější ruský motocyklový gang, který se výrazně zapojuje do organizovaného zločinu, ale také má úzké kontakty do bezpečnostní komunity skrze holding ‚Volk‘ a těší se významné podpoře prezidenta Putina,“ charakterizovalo motorkáře ministerstvo ve vyjádření pro server Lidovky.cz.

Noční vlci se mimo jiné velmi aktivně zapojili do operace obsazení ukrajinského poloostrova Krym.

Poslanec a místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna ministerský popis Nočních vlků odmítl. Poslanec, který se nijak netají náklonností k tomuto uskupení, zdůrazňuje, že většinu území tehdejšího Československa osvobodila Rudá armáda a tito motorkáři jsou potomky těchto vojáků. Nevidí proto nic špatného na tom, když putují Evropou na počest vítězství nad nacismem.

„Vůbec nechápu, jak si někdo může dovolit říkat o nich, že je to zločinecký gang. Neslyšel jsem o jediném zločinu, který by spáchali. Neprodávají drogy, nejsou to pasáci, není to ozbrojený gang, který by někoho přepadal,“ rozzlobil se zákonodárce.

Předseda ČSSD Jan Hamáček však dal od Foldyny ruce pryč a dal jasně najevo, že si nepřeje, aby byl průjezd Nočních vlků Českem jakkoli spojován s ČSSD. Pakliže se k nim Foldyna hlásí, je to prý jen jeho osobní věc.  

„Jde o soukromou iniciativu Jaroslava Foldyny, jde čistě o jeho osobní věc. Proto bych byl velmi nerad, kdyby byla ČSSD jakkoliv s průjezdem této kontroverzní motorkářské skupiny spojována,“ napsal serveru Lidovky.cz nový předseda ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…