Nora Fridrichová… A hned je zle. Jde o Klause ml. A nejen o něj

02.09.2019 7:46

Prázdniny skončily a na obrazovky se po letní pauze vrací pořady jako Otázky Václava Moravce nebo 168 hodin Nory Fridrichové. Jmenovaná dáma připravila reportáž o změnách klimatu. Když ji viděl europoslanec Jan Zahradil (ODS), vybouchl. Moderuje fanynka Grety Thunbergové Nora Fridrichová, mračil se. Došlo na Václava Klause mladšího i na studenty, kteří na pátečních demonstracích vyjadřovali obavy, že za čas nebudeme mít kde žít.

Nora Fridrichová… A hned je zle. Jde o Klause ml. A nejen o něj
Foto: Repro Facebook
Popisek: Nora Fridrichová s odznáčkem hnutí Pulse of Europe

Odpočatá Nora Fridrichová to ve 168 hodinách vzala zostra. Tak zostra, že zvedla ze židle europolance Jana Zahradila (ODS). A nejen jeho.

Anketa

Vážíte si Andreje Babiše? (Hlasování od 2.9.2019)

86%
14%
hlasovalo: 23477 lidí

Reportáž o změnách klimatu zahájila upozorněním, že Česko už pátý rok po sobě zažívá sucho a že nejen čeští studenti apelují na politiky, aby proti změnám klimatu konečně začali bojovat.

„Podle vědců je důvodem klimatická změna, za kterou do velké míry můžeme my. Postoj některých českých politiků, včetně předsedy vlády, k řešení klimatické krize, se ale dost liší od toho, jak situaci vnímají odborníci,“ začala Fridrichová.

Ředitel Ústavu globální změny Michal V. Marek sdělil divákům České televize, že „před civilizací stojí asi opravdu velký úkol“. „Kdybychom nedělali nic, tak velmi pravděpodobně urychlíme oteplování, urychlíme velikosti změn,“ doplnil klimatolog Jan Pretel.

Studentka Lucie Smolková na kameru přiznala, že ona není žádnou odbornicí na klima, ale má strach, že lidé, kteří by to řešit měli, v čele s politiky to neřeší. „Je trochu smutný, že musí přijít nějaký katastrofy, abysme začali něco dělat, abysme začali přemýšlet nad změnami klimatu, a nestačila nám ta vědecká varování z minulosti,“ doplnil další student Petr Doubravský

Tito mladí lidé se nechali inspirovat švédskou středoškolskou studentkou Gretou Thunbergovou.

Proti studentům, kteří ještě před pár týdny o pátcích místo školy vyráželi do ulic a volali, že stávkují za klima, postavila Fridrichová české politiky v čele s otcem a synem Klausovými.

V Česku se Greta Thunbergová stala terčem především dezinformační scény, negativní články o ní se šíří v řetězových e-mailech,“ zaznělo na kameru v okamžiku, kdy diváci měli možnost vidět odkaz na server Protiproud Petra Hájka, někdejšího spolupracovníka exprezidenta Václava Klause staršího.

Publicista Bohumil Kartous, který pravidelně přispívá na Britské listy a je zároveň mluvčím Českých elfů, kteří bojují proti dezinformacím, upozornil, že se o Thunbergové šíří např. dezinformace, že podporuje LGBT komunitu. „Jednoznačně to má čtenáře vést k tomu, že ona je teda obecně pro ně, spojena s nějakými těmi multikulti aktivistickými neziskovkami, které jsou ‚zlé‘, které jsou podporovány často zmiňovaným a démonizovaným Georgem Sorosem,“ uvedl Kartous.

Televizní diváci měli také možnost slyšet, co si o Gretě Thunbergové myslí prezident Miloš Zeman. „Myslím si o ní, že je to hysterka,“ zaznělo z úst prezidenta. „Nemyslíme si, že evropskou, potažmo světovou politiku má určovat šestnáctiletá puberťačka ze Švédska. s nějakými diagnostikovanými psychickými poruchami,“ přidal se poslanec Václav Klaus mladší, když zakládal svou Trikolóru.

Petr Macinka z Institutu Václava Klause se na veřejnoprávní televizi rozzlobil kvůli tomu, že Klaus před kamerami dostal nálepku nestraníka, ačkoli Trikolóra existuje již několik měsíců.

„Nestr...??? Ta politická strana se jmenuje Trikolóra, milé děti v České televize, a je to strana PARLAMENTNÍ. Rozumím tomu, že když byla v červnu představena, vaši zkušení editoři si toho nevšimli (resp. přednost ve večerních zprávách dostaly tehdy mnohem důležitější reportáže, třeba ta o žraloku v Chorvatsku, či o dozrávání prvního ovoce),“ nešetřil kritikou.

„To, že jste ovšem existenci Trikolóry nezaznamenali ani dva a půl měsíce po jejím představení a že Václav Klaus ml. je podle vás stále nezařazeným poslancem, dává slovu ‚veřejnoprávní‘ ve vašem podání zcela nový význam. Asi už i do ČT dorazila ta inkluze..“ doplnil sarkasticky.

Ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz se Klaus mladší kriticky postavil i k již zmíněným pátečním stávkám studentů.

„Kdyby se radši pořádně naučili matematiku, cizí jazyk, nebo něco jiného, aby se v budoucnu mohli postarat sami o sebe, o svoji rodinu, zaplatit daně a tím dělat sociální sounáležitost, a ne vyřvávat nějaké nesmysly o klimatu,“ konstatoval Klaus mladší.

Česká televize upozornila i na vyjádření Václava Klause staršího, taktéž pro ParlamentníListy.cz. „Myslím, že se ve světové vědě nestalo nic. Že by klimatologové objevili něco jiného. Myslím, že ne. Totéž ve statistikách. Lidé jsou popleteni pár horkými dny v červenci,“ uvedl Klaus starší.

Hned po jeho slovech se ke slovu dostal hydrolog Mark Rieder. „Já bych chtěl mít odvahu pana exprezidenta Klause vyjadřovat se k těmto problémům, o kterých po odborné stránce nemá dostatek znalostí a informací,“ upozornil hydrolog.

Již zmíněný ředitel Ústavu globální změny Michal V. Marek dodal, že nám nestačí zalesňovat planetu, jak se občas ozývá. „Kdybychom chtěli dosáhnout toho, aby opravdu ta zeleň absorbovala to množství (CO2), co vypouštíme, tak prosím vás celá Asie, celá Evropa a celá Severní Amerika bude jenom les. Ani jedno město, jenom les,“ varoval ředitel.

Když reportáž zhlédl europoslanec Jan Zahradil, notně se rozzlobil a do veřejnoprávní televize se pořádně obul.

„Na správné straně pokroku 3 zástupci Fridays For Future, Stanislav Biler, dva vědci. Na špatné straně reakce (aby to bylo každému jasné) zlý VK starší, VK mladší, Zeman, Okamura, Protiproud. Najít nějakého méně antagonizujícího kritika klimatického alarmismu (ano, jsou také k mání) stejně jako racionálního vědce, který nepatří k tzv. klimatickému konsensu (třeba Björn Lomborg, žije teď v Praze) bylo zřejmě nad síly autorů pořadu. Moderuje fanynka Grety Thunbergové Nora Fridrichová. Vyvážené veřejnoprávno,“ rozčílil se Zahradil na sociální síti Facebook.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…