Nora Fridrichová: Kdybych byla politička... Dohra Železného

14.01.2022 10:12

Od vystoupení moderátora ČT Jakuba Železného, kde ostře vstupoval do debaty poslanců Lukáše Vlčka (STAN) a Patrika Nachera (za ANO), uplynulo jen pár hodin, ale Železného chování bylo natolik nezvyklé, že již na sociálních sítích stihlo vzbudit řadu reakcí. Zazněly dotazy, zda to Železný nepřehnal a zda není zralý na odpočinek. Ale dočkal se také zastání. Moderátora ČT se zastala možná prezidentská kandidátka ekonomka Danuše Nerudová či moderátorova kolegyně z ČT Nora Fridrichová.

Nora Fridrichová: Kdybych byla politička... Dohra Železného
Foto: Repro ČT24
Popisek: Moderátorka 168 hodin, Nora Fridrichová

Moderátor ČT Jakub Železný sáhl ve čtvrtečních Událostech, komentářích k nebývale ostrému vystupování. Když se ptal poslance za ANO Patrika Nachera, proč ANO jako opoziční hnutí protáhlo debatu před hlasováním o důvěře vládě natolik, až se z toho stala vůbec nejdelší politická debata v historii Česka, v jednu chvíli před Nachera hodil své papíry s poznámkami a žádal ho, aby si odpustil invektivy.

Anketa

Je omluvitelné, že poslanec Farský jede na půl roku studovat do USA?

hlasovalo: 31241 lidí

Železný se Nachera zeptal, co podstatného se opozice dozvěděla při nejdelším dotazování na vládu v historii Česka. Aniž by prý chtěl zpochybnit právo opozice ptát se, zajímalo ho, zda to přineslo něco konkrétního. Nacher odvětil, že je právem opozice ptát se. Proto se mu otázka Jakuba Železného jeví jako nadbytečná. A moderátor se rozjel.

„Máte pocit, že vy jste pokládali nezbytečné dotazy a já když se vás ptám, co jste se dozvěděli, tak ten můj dotaz je zbytečný. Děkuju,“ vystartoval na Nachera.

„Tak já bych se zeptal, jestli jste se takhle ptal při tom minulém šestnáctihodinovém dotazování,“ vracel se Nacher k době, kdy bylo hnutí ANO ve vládě a čelilo otázkám tehdejší opozice, dnešní vlády.

„Nepochybně,“ ujistil Nachera Železný.

„Tak to se schválně podívám, protože si myslím, že jste se takhle neptal,“ zareagoval Nacher.

A Železný vyrazil do útoku.

„Ještě jedna další věc, pane Nachere, vy to děláte pravidelně. Zkuste to bez těch osobních invektiv vůči komukoliv tady, ano? Děkuju vám.“ 

„Když mě necháte odpovídat, tak vám rád něco odpovím,“ zaznělo od Nachera.

„Bez těch invektiv,“ skočil mu do řeči Železný.

„Já jsem jenom měl pocit, že vy mě takhle tady grilujete, i když jsem byl koaliční poslanec, i když teď jsem opoziční a pořád v tom pokračujete, ale OK, tak si člověk asi musí zvykat,“ nedal se Nacher.

Na sociálních sítích se o sobě Železný mohl dočíst, že debatu nezvládl a že by se jako moderátor veřejnoprávní televize měl chovat jinak.

Naproti tomu ekonomka Danuše Nerudová Železného výkon ocenila.

„Nejlepší je dělat věci tak, aby člověk vůbec kličkovat nemusel. To se pak nemusí bát ani Jakub Železný,“ napsala ekonomka.

Zastání se dočkal také u moderátorky pořadu 168 hodin Nory Fridrichové.

„Kdybych byla političkou, do studia k Železnému bych šla s obavou, že jen tak nevykličkuju. Přesně tak to má být. Jakub Železný, skvěle!“ zdůraznila.

Reakce na Jakuba Železného

Jenže pod jejím příspěvkem se objevilo několik odmítavých reakcí.

„Ne, bylo to trapné a neprofesionální,“ oponoval pan Honza.

Reakce na Železného

„A vy nejste politička? Házet po hostu papír nemá s profesionalitou nic společného, ten rozhovor včera byl přes čáru, bohužel,“ konstatoval Pete Mitchell.

Reakce na Jakuba Železného

„Bylo to zpravodajské MMA na krev. Velmi nepříjemný divácký zážitek. Železnému chybí klid, nadhled, grácie. Je v těžké agresivní křeči, kterou nezvládá. Při svých jistě mimořádných schopnostech, briskní mluvou s kadencí kulometu a bleskovými reakcemi nakonec působí až směšně,“ napsal další z diskutérů.

Reakce na Jakuba Železného

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…