Norbert Hofer se sešel se Zemanem. A zatímco byl v Praze, doma mu odsunuli volby

12.09.2016 14:08

Rakouský ministr vnitra Wolfgang Sobotka oznámil, že druhé kolo prezidentských voleb se odkládá. Původně se mělo odehrát 2. října, ale nedojde k tomu. Druhé kolo voleb se zopakuje buď 27. listopadu, nebo 4. prosince. Důvodem odkladu je snaha ujistit se, že tentokrát nevyvstanou žádné těžkosti kolem korespondenčních hlasů. Budou vytištěny nové volební lístky a nové obálky.

Norbert Hofer se sešel se Zemanem. A zatímco byl v Praze, doma mu odsunuli volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman přijal kandidáta na rakouského prezidenta Norberta Hofera

Rakušané si na svého nového prezidenta ještě několik týdnů počkají. Už teď je jasné, že dřív bude známé, kdo zasedne v Oválné pracovně Bílého domu. O novém rakouském prezidentovi bude jasno až 27. listopadu nebo dokonce 4. prosince. Informoval o tom rakouský ministr vnitra Wolfgang Sobotka.

„Podle mě by byl termín 27. listopadu lepší,“ oznámil podle serveru rakouského deníku Die Presse člen rakouské vlády. Listopadový termín by upřednostnil kvůli tomu, že 4. prosinec už je velmi blízko příchodu Mikulášů, andělů a čertů a příprav na Vánoce a lidé budou mít řadu jiných starostí. Inaugurace nového prezidenta proběhne pravděpodobně v lednu 2017.

Celý text v němčině najdete zde

Definitivní rozhodnutí, kdy proběhne ústavním soudem nařízené opakování druhého kola prezidentských voleb, však učiní parlament. Sobotka o odklad pouze požádá. Chce se ujistit, že na voličské seznamy budou zapsáni voliči, kteří již budou mít právo volit a naopak z něj budou vymazáni ti voliči, kteří mezitím bohužel zemřeli. Rakousko je moderní právní stát a podle ministra chce ukázat, že opakované druhé kolo voleb proběhne bez jakýchkoli problémů. Odklad voleb bude prý stát přibližně dva miliony eur.

Volební kampaň se tedy Norbertu Hoferovi, který teď pobývá v Praze, i Alexanderu Van der Bellenovi notně protáhne. Hofer již absolvoval schůzku s prezidentem Zemanem na Pražském hradě. Podle rakouských médií se Hofer vydal na cestu do Česka, aby ukázal, že se neocitne v mezinárodní izolaci, pokud ho Rakušané zvolí.

Jak uvedl tiskový mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček, v průběhu diskuse se oba politici shodli, že se budou zabývat budoucností, nikoliv tématy minulosti. V této souvislosti prezident republiky zdůraznil neměnné stanovisko České republiky v otázce Benešových dekretů a atomové energetiky. Norbert Hofer představil svůj projekt „Unie v Unii“, který zhruba koresponduje s představou rozšířené Visegrádské skupiny na Visegrád+. „Centrálním tématem rozhovoru byla problematika migrace a s ní spojených evropských otázek, kde oba politici mají totožná stanoviska,“ uzavřel Ovčáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …