Nord Stream 2: Úplně jinak. O toto všechno jde Putinovi

25.02.2022 12:38

Ruská armáda si jde pro Kyjev, vzdálená je pouhých pár desítek kilometrů. Ekonom Lukáš Kovanda přichází se zajímavou tezí Putinovy strategie. Až dobyje Kyjev, už nebude potřebovat plynovod Nord Stream 2 a spokojení budou i němečtí Zelení.

Nord Stream 2: Úplně jinak. O toto všechno jde Putinovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Dnes nad ránem Kyjevem už otřásly raketové výbuchy. Ruská armáda je od Kyjeva vzdálena pár desítek kilometrů, má za cíl Kyjev obklíčit. Ukrajina se zatím snaží útokům bránit, čelí ale mnohonásobně větší ruské armádě.

Podle ukrajinského prezidenta už do Kyjeva vstoupily sabotážní jednotky, míří na vládní čtvrť, jejich cílem je zlikvidovat hlavu státu i její rodinu, uvedl Zelenskyj. Zůstává ale na Ukrajině, nehodlá se zachovat jako „zrádce“. Obyvatelstvo vyzval, aby dodržovalo zákaz vycházení.

Ovládnout Kyjev je podle ekonoma Kovandy Putinův strategický plán i co se týká plynovodu Nord Sream 2.

„Padne-li Kyjev, Putin už moc Nord Stream 2 nepotřebuje. Bude kontrolovat tranzit plynu na ukrajinském území. Už žádné tranzitní poplatky Ukrajině za posílání surovin do Německa,“ popisuje, jaké výhody by plynuly pro ruskou stranu.

A nejen pro ni. Spokojeně si bude moct mnout ruce i nová německá vláda. „Zůstane-li proto Nord Stream 2 trvale mimo provoz, spokojení budou i vládní Zelení v Německu. Win-win,“ zmiňuje jisté vítězství pro obě strany.

K tomu Kovanda sdílí mapu hlavních i ostatních plynovodů, které vedou přes Ukrajinu.

 

 

Německý kancléř Olaf Scholz oznámil, že proces certifikace plynovodu Nord Stream 2 pozastavuje. I kdyby Rusko zastavilo dodávky plynu, věří, že Německo se zásobami do konce topné sezony vydrží.

Diplomaté ale doufají, že sankce budou ruskou ekonomiku bolet daleko víc, než kolik by v případě plynovodu ušetřila.

Americký prezident Joe Biden uvalil na Rusko balík tvrdých sankcí. USA se spojenci omezí schopnost Ruska být součástí globální ekonomiky. Biden zopakoval, že zamezí, aby Rusko obchodovalo v dolarech, librách, eurech i jenech. Spojené státy uvalily sankce na ruské banky, které drží aktiva zhruba za jeden bilion dolarů. Sankce se budou týkat velké ruské banky VTB, k ní přibudou další tři banky. 

Zároveň Biden odmítl možnost vojenského zapojení amerických vojáků do konfliktu na Ukrajině, uvedl ale, že „Spojené státy budou veškerou svou mocí bránit každou píď území NATO“.

Premiéři a prezidenti členských států EU se dohodli, že zavedou dosud nejtvrdší sankce vůči Rusku, předmětem kritiky však je, že na ty úplně nejtvrdší stále nedošlo, a sice na vyřazení Ruska z mezinárodního systému SWIFT, což by znamenalo obrovskou ránu pro tamní banky a jejich schopnost obchodovat za hranicemi Ruské federace.



 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…