Normální lidi, padlo v ČT. Železný nadskočil. Šlo o Piráty

27.09.2022 8:42

Marketingový expert Jakub Horák, který se podílel na vstupu Pirátů do Sněmovny v roce 2017, teď tytéž Piráty po komunálních volbách zkritizoval. Použil přitom takové slovní spojení, že se moderátor Jakub Železný přísně ozval.

Normální lidi, padlo v ČT. Železný nadskočil. Šlo o Piráty
Foto: Repro YouTube Real Talk
Popisek: Marketingový expert Jakub Horák

Komunální volby skončily a na radnicích se pomalu rodí nové koalice. Někde jsou probíhající jednání rychlá, např. v Plzni, jinde je cesta k ustavení nové rady města trnitější. To v tuto chvíli platí např. v Praze.

Marketingový expert Jakub Horák, který v roce 2017 pomohl Pirátům k úspěchu ve sněmovních volbách, v Událostech, komentářích České televize výsledky voleb okomentoval.

Pochválil koalici SPOLU, tedy koalici ODS, lidovců a TOP 09.  

„Já se domnívám, že se nacházíme v naprosto bezprecedentní krizi, která tady nebyla desítky let. Hnutí ANO tvrdí, že za vzrůstající ceny může premiér z ODS Petr Fiala. Tomio Okamura z SPD tvrdí, že pojede za Putinem žebrat o levný plyn. Já si myslím, že na to, v jaké jsme situaci, to občané ještě vyhodnotili velice dobře a že výsledky koalice SPOLU jsou vynikající,“ poznamenal Horák.

Zato k Pirátům se postavil kriticky.

„Piráti v době, kdy já jsem je dělal, to je v tom roce 2017, tak to byla strana technologií, která chtěla něco změnit. Potom do toho vstoupili jejich zelení europoslanci typu (Mikuláše) Peksy, (Markétky) Gregorové, kteří prosazují věci, které jsou normálním lidem naprosto nepochopitelné a proto oslabili,“ shrnul situaci Pirátů Horák.

A tady se moderátor Jakub Železný ozval.

„Dobře, tak normálním lidem třeba vašeho typu. Buďme korektní. Vy jste řekl normálním lidem, tak já jsem to teď chtěl vzít tak, že i oni (Markéta Gregorová a Mikuláš Peksa) mají voliče, kteří se považují za normální lidi,“ zaznělo od moderátora.

„Oni se voliči všech stran považují za normální lidi. V tom s vámi souhlasím a omlouvám se, že jsem takhle generalizoval,“  odvětil Horák.

O pár hodin později sdílel na sociálních sítích příspěvek profesora Tomáše Halíka, který vyplísnil nemalou část české veřejnosti.

„Země bývalého komunistického bloku většinou přišly ke svobodě příliš lacino. Hrdinný odpor proti totalitě byl záležitostí nepatrné menšiny. Pro většinu, jak se nyní ukazuje, byla touha po svobodě jen touhou po výhodách Západu bez ochoty převzít za svobodu také odpovědnost. Evropská unie nám věnovala stovky miliard, téměř každá vesnice profitovala z Evropských zdrojů a profitovala by mnohem víc, kdyby většinu dotací nerozkradla neviditelná ruka mafiánské české cesty ke kapitalismu. Ale my jsme si nechali prolhanými ideology vsugerovat obraz EU jako ‚nového Sovětského svazu‘. Tato urážlivá lež se ujala, protože mnoha lidem vyhovovala. Protože pokud nad sebou máme nějakou cizí velmoc, máme alibi pro vlastní lenost a nezodpovědnost. Můžeme jen sedět u piva a nadávat,“ konstatoval Halík.

Marketingový expert tady dal Halíkovi za pravdu.

„Já toho Halíka miluju. Ono to je samozřejmě přesně tak, jak říká. A teď si představte, že v týhle situaci, kterou tam popisuje, se ještě zjeví nějaký kněz a začne to těm lidem vyčítat!“ napsal Horák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…