Nouzový stav: Pozor, o tomto se nemluví. Dostál opět vytahuje čísla na povrch

22.11.2021 14:51 | Ze sítí

Čísla hospitalizovaných podle dat zveřejněných pirátským expertem na zdravotnictví Ondřejem Dostálem lehce klesají či stagnují. A komentoval také případné zavedení nouzového stavu. Varoval, že nařízení vydaná za nouzového stavu už může zrušit pouze Ústavní soud. A poznámku měla také novinářka Reflexu Dobiášová. Totiž že chybí jakékoliv zdůvodnění.

Nouzový stav: Pozor, o tomto se nemluví. Dostál opět vytahuje čísla na povrch
Foto: Repro Twitter
Popisek: Ondřej Dostál, právník

Anketa

Líbil se vám proslov Karla Janečka na Českém slavíkovi?

61%
28%
hlasovalo: 33585 lidí
Jak se stalo jeho zvykem, pirátský expert na zdravotnictví Ondřej Dostál zveřejnil detailní data z reportu pro poslance a senátory ohledně nedělních čísel. Z celkem 8 460 zjištěných pozitivních případů bylo 5 566 neočkovaných a 2 678 očkovaných, kteří covid neprodělali, a 165 a 51 neočkovaných a očkovaných, kteří nemoc mají již za sebou. Jak Dostál poznamenal, nižší čísla souvisí s tím, že testů bylo s ohledem na víkend méně, a doporučuje se řídit počtem hospitalizovaných.

Mezi hospitalizovanými je pak 2 650 neočkovaných neprodělavších a 2 172 očkovaných neprodělavších. A pouhých 37 a 26 neočkovaných a očkovaných, kteří nemocí prošli. Ondřej Dostál také sestavil tabulku, která ukazuje počet hospitalizací za poslední dny.

V ní se ukazuje, že počet hospitalizací stagnuje. Ve čtvrtek vystoupal na 5 016, v pátek klesl na 4 976, v sobotu na 4 823 a v neděli mírně vzrostl na 4 885. Kde ovšem počet pacientů neklesá, jsou jednotky intenzivní péče, na kterých leží v současnosti 711 pacientů s covidem.

Ondřej Dostál se také vyjádřil k nápadu, že by měl být vládou zaveden nouzový stav. Upozorňuje, že opatření, která nyní může shodit Nejvyšší správní soud, za nouzového stavu může zrušit jen Ústavní soud. „Pokud si vláda řekne zase o bianko šek, vykope tím past na 5-koalici. Když nouzák v PSP schválí, převezme odpovědnost za lockdowny. Když to zruší, bude viněna za šíření,“ míní pirát.

A poznámku k případnému zavedení nouzového stavu má i novinářka Markéta Dobiášová z Reflexu. „Není k nalezení takový bod v programovém jednání vlády, není zveřejněn ani žádný materiál, který by Adam Vojtěch předkládal a který by takový krok zdůvodňoval. Můžete jej tedy, pane premiére, zdůvodnit? Nebo nouzový stav vyhlašujete jako reakci na nálady na sociálních sítích?“ ptala se.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…