Nouzový stav schválen až do konce dubna. Vy žádný plán nemáte, útočila Pekarová

07.04.2020 19:05

Poslanecká sněmovna dnes na jednání prodloužila nouzový stav kvůli epidemii koronaviru do 30. dubna. Původně chtěla vláda prodloužit nouzový stav do 11. května, ale návrh nepodpořila ani opozice, ani komunisté, s jejichž podporou Babišova vláda počítá. Opozice se poté pustila do vlády s tím, že chce slyšet další konkrétní plány.

Nouzový stav schválen až do konce dubna. Vy žádný plán nemáte, útočila Pekarová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády České republiky Andrej Babiš jednal s premiéry zemí Visegrádské skupiny. Mimořádné pracovní jednání se zaměřilo především na aktuální situaci v souvislosti s výskytem koronaviru v Evropě

Premiér Babiš apeloval na nutnost prodloužit nouzový stav o měsíc, do 11. května. „Riziko ztráty kontroly nad epidemií je vysoké,“ prohlásil s tím, že se nechystá uzurpovat moc a změny nepotrvají déle, než bude nutné. „Kromě zastavení epidemie je naším zásadním úkolem udržení chodu ekonomiky. Hlavně potřebujeme přežít několik měsíců, které mohou být těžké,“ dodal podle informací serveru Deník.cz.

Opozice ani komunisté ale návrh nepodpořili, místo toho navrhli kompromisní termín 30. dubna. „Prodlužení nouzového stavu bez vysvětlení a objasnění, k čemu ho potřebuje, je mimořádně problematické. Pokud vláda nepřijde s plánem do budoucna, nouzový stav podpoříme naposledy,“ řekl například šéf ODS Petr Fiala.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš po vládě také požaduje další jasné plány. „Chceme plán vývoje. Chceme vysvětlit, co lze očekávat, pokud se epidemie bude ubírat tím, nebo oním směrem,“ řekl. Přisadila si i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, podle které vláda žádný plán ani nemá.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) řekl, že na rozvolňování opatření se pracuje a plán se připravuje. „Dal jsem kolegům za úkol, abychom měli plán připraven po Velikonocích,“ upřesnil. Podle šéfa krizového štábu Jana Hamáčka vláda ani přesný plán mít nemůže. „Jediný, kdo má plán, je ten virus. Nechtějte po nás plán s postupnými cíli. Až se křivka zlomí, budeme moci říct, že to nejhorší máme za sebou a že můžeme jít dál,“ uvedl ministr vnitra.

Hamáček navíc varoval, že předčasné uvolnění přijatých opatření by mohlo znamenat masivní rozšíření viru mezi seniory a ostatní rizikové skupiny. To ovšem opozice zamítla s tím, že je třeba se scházet každých čtrnáct dní a stav epidemie diskutovat. „Jsme ochotni se tady scházet co deset dnů, co čtrnáct dnů a vždy si poslechnout názor vlády, jak se situace posunula,“ řekl předseda Starostů Vít Rakušan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…