Nová Sněmovna, komunisté pryč. Přijde Vodička o peníze? Poslanec ODS by rád, kdyby ano

29.10.2021 15:30

Staronový poslanec ODS a někdejší vrcholový sportovec Jakub Janda už ví, jaký návrh zákona předloží ve Sněmovně jako první. Chce pokrátit peníze Českému svazu bojovníků za svobodu v čele s Jaroslavem Vodičkou. V minulé Sněmovně podobné návrhy narážely na odpor komunistů, kteří drželi menšinovou vládu Andreje Babiše (ANO) a ČSSD. Ale teď se situace změnila a nová většina ve Sněmovně může rozhodnout jinak.

Nová Sněmovna, komunisté pryč. Přijde Vodička o peníze? Poslanec ODS by rád, kdyby ano
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Vodička

Anketa

Litujete rozpadu Československa? (Ptáme se od 28. října 2021)

74%
21%
hlasovalo: 27809 lidí
V letech 2018 i 2019 přicházeli dnes stále ještě opoziční poslanci jako Jakub Janda (ODS) Věra Kovářová (STAN) nebo Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) s návrhy na pokrácení peněz Českému svazu bojovníků za svobodu s odůvodněním, že dosavadní předseda tohoto spolku Jaroslav Vodička nedělá bojovníkům za svobodu čest a v České republice jsou jiné podobné organizace, které si finanční podporu zaslouží víc.

Tlak opozice na odebrání peněz Vodičkovu spolku však narážel na odpor komunistů, kteří drželi u moci vládu ANO a ČSSD. Komunisté trvali na tom, že ČSBS má finanční příspěvek dostat. A tak se také stávalo.  

Staronový poslanec ODS Jakub Janda je však připraven krátce po ustavení nové Sněmovny předložit návrh na pokrácení peněz Vodičkovu spolku.

„Soudruha (předsedu ČSBS Jaroslava) Vodičku - jinak to říct nelze - a činnost Českého svazu bojovníků za svobodu pod jeho vedením jsem kritizoval už mnohokrát. A stejně tak jsem opakovaně žádal o odejmutí několikamilionové dotace pro tento spolek, který jsem vzhledem k jeho působení nemohl nazvat jinak než pofidérní," sdělil Janda ČTK.

Na sociální síti Twitter ujistil, že svůj návrh myslí vážně.

„Jak jsem slíbil, tak opět navrhnu odebrání dotace tomuto pofidérnímu spolku. ČSBS už nemá ve Sněmovně svou komunistickou pojistku. Věřím, že nová Sněmovna mému návrhu vyhoví,“ vyjádřil naději Janda.

Janda a ČSBS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…