Nová aféra a vážný spor mezi Ruskem a USA. Padají velmi silná slova. Čtěte více

19.01.2016 10:47

Americký Kongres vybídl ředitele Národní zpravodajské služby Jamese Clappera, aby provedl zásadní přezkoumání financování evropských stran. Kongresmani jsou přesvědčeni, že za financováním mnoha evropských stran stojí Kreml, který se prý tak snaží oslabit Evropskou unii i NATO.

Nová aféra a vážný spor mezi Ruskem a USA. Padají velmi silná slova. Čtěte více
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Rudé náměstní v noci

Jak uvádí britský deník The Telegraph, důvodem k započetí vyšetřování financování desítek evropských stran jsou obavy Washingtonu z toho, že Moskva hodlá využít nejednotnosti Evropy k oslabení NATO, blokování protiraketového programu USA a zrušení sankcí. „Britští vládní představitelé v této souvislosti upozorňují na vznik nové studené války. Rozsah ruského vměšování je mnohem hlubší, než jsme si mysleli. V celé Evropské unii existuje mnoho důkazů o ruských snahách narušit strukturu evropské jednoty v celé řadě zásadních strategických otázek,“ cituje britský deník nejmenovaný zdroj.

Moskva svůj vliv údajně uplatňuje zejména ve Francii, Nizozemsku, Maďarsku, Rakousku a České republice, která byla ruskými agenty vybrána jako vstupní bod do Schengenu. Americké zpravodajské služby by měly přezkoumat, jestli Rusové financují politické strany a charitativní organizace se záměrem podrývat politickou soudržnost EU či NATO a narušit již zmíněný projekt zřízení protiraketové obrany. Americké úřady odmítly zmínit konkrétní politické strany, na které se zaměří jejich pozornost. Všeobecně se však má za to, že by mělo jít o maďarský Jobbik, řecký Zlatý úsvit, italskou Ligu severu nebo francouzskou Národní frontu, která předloni získala úvěr od ruské banky ve výši devíti milionů eur.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

Moskva dle zjištění The Telegraph působí také na rakouské politiky, z nichž někteří navštívili v uplynulých měsících Krym, aby tak podpořili jeho připojení k Rusku. Vedle toho v zemi údajně působí mnoho ruských špiónů. „Rusové dále ovlivňují také dění v Nizozemsku a usilují o to, aby bylo v dubnovém referendu rozhodnuto o zablokování užších vztahů mezi EU a Ukrajinou,“ uvádí konzervativní britský deník, podle jehož zjištění je na vzestupu také snaha Moskvy ovlivňovat dění ve Velké Británii. Zejména z důvodu konání referenda o budoucnosti země v EU. „Svoji příležitost vidí Rusové také v případném volebním úspěchu labouristů v čele s Jeremy Corbynem,“ dodává deník.

Podle ruského experta z Royal United Services Institute Igora Sutjagina je v současné době ruská propagandistická mašinérie velmi aktivní a je nedílnou součástí hybridního válčení. „Ruská kampaň probíhá v utajení a často legální cestou. Jejím hlavním cílem je oslabit vůli Západu čelit agresi, zvýšit pochybnosti o NATO, EU i o ekonomických sankcích. Rusové rozehráli sofistikovanou partii. Mezi národními státy EU existují nepsaná pravidla a ta jsou nyní ruskou stranou narušována. Moskva ale dobře ví, že jejich snahy nemůže Západ zcela zakázat, protože by tak došlo k omezení svobody projevu, což je jedna ze základních hodnot západní civilizace,“ poukazuje Sutjagin.

Ruský analytik si také všímá toho, jak pozitivně státem vlastněný zpravodajský kanál Russia Today informoval o předvolební kampani vůdce labouristů Corbyna. „Rusové přímo vysílali šest z jeho veřejných vystoupení, přičemž jeho protikandidátům nevěnovali v podstatě žádný prostor. Oproti diplomatickým zvyklostem navíc ruský velvyslanec ve Velké Británii Alexander Jakovenko veřejně přivítal zvolení Corbyna do čela Labouristické strany a nazval jej radikálním průlomem,“ poukazuje Sutjagin. Ředitel Ruského centra v think-tanku Henry Jackson Society Andrew Foxall v hodnocení Corbyna zachází ještě dál a tvrdí, že je na výplatní pásce Kremlu. „Jeho zájmy se očividně překrývají se zájmy Moskvy. Rusko zkrátka a dobře využívá jakoukoli příležitost, kdy může oslabit Západ.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…