Nová čísla: Zeman letí nahoru, ČSSD se drží. Zato ti lidovci... A co na to prezident?

09.05.2017 7:50

Deset procent. Magická hranice, na kterou musejí dosáhnout lidovci ve spojení se Starosty a nezávislými, aby se dostali do Poslanecké sněmovny. Zatím však na tuto hranici nedosáhli. Průzkum společnosti Médea Research přinesl časopis Týden. Průzkum zároveň také potvrdil rostoucí dominanci prezidenta Miloše Zemana v prezidentských volbách.

Nová čísla: Zeman letí nahoru, ČSSD se drží. Zato ti lidovci... A co na to prezident?
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Pavel Bělobrádek

KDU-ČSL a STAN mají zatím pouhých 9,4 procenta, což by pro vstup do Poslanecké sněmovny nestačilo. Spojené strany potřebují deset procent. Nestačilo by ani to, že takto ve spojení by lidovci a starostové byli třetím nejsilnějším subjektem na politické scéně.

Stříbrné ČSSD se pak podle průzkumu podařilo zastavit dlouhodobý propad preferencí a posílila na 17 procent, na úkor komunistů. Politické scéně však podle průzkumu stále dominuje hnutí ANO Andreje Babiše. To by získalo 30,1 procenta voličů. 

Polepšila si také Svoboda a přímá demokracie vedená Tomiem Okamurou (6,1 %) i Úsvit - Národní koalice (1,3 %). Ten by se však do Sněmovny nedostal. Tam by se dostala ještě ODS s 8,6 %, TOP 09 s 8 %, KSČM s 7,5 % a Piráti s 5,8 %. 

Agentura však také zjišťovala prezidentské volby, kdy se bezkonkurenční podpoře 47,5 % voličů těší prezident Miloš Zeman. Za ním je Michal Horáček s 16,3 % hlasů a bývalý šéf Akademie věd ČR Jiří Drahoš s 12,5 %. 

„Osmačtyřicet procent je samozřejmě krásný výsledek, ale já nejsem takový, abych bral příliš vážně výzkumy veřejného mínění. Mnohokrát jsem zjistil, že je výrazný rozdíl mezi těmito výzkumy a mezi reálnými volebními výsledky,“ řekl pak k tomu Týdnu Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …