Nová dohoda Merkelové s Turky: Dostanou tři miliardy eur a k tomu část syrských uprchlíků pošlou do Evropy

23.01.2016 13:13

Evropa má Turecku pomoci s uprchlíky nejen tím, že mu pošle ke zvládání migrační krize tři miliardy eur, ale také tím, že přijme část syrských uprchlíků pobývajících v Turecku. Vyplynulo to ze včerejšího jednání tureckého premiéra Ahmeta Davutoglua s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Informují o tom dnešní Lidové noviny.

Nová dohoda Merkelové s Turky: Dostanou tři miliardy eur a k tomu část syrských uprchlíků pošlou do Evropy
Foto: Archiv
Popisek: Turecká vlajka

Davutoglu už před schůzkou musel vyvracet spekulace o tom, že si do Německa přijel pro další peníze: „Nežádáme o peníze, ani o nich nevyjednáváme. Žádáme o solidaritu,“ citovala jeho slova agentura AFP. Už loni se přitom Evropská unie dohodla, že Turecku přispěje v příštích třech letech částkou tří miliard eur.

V Turecku jsou zřejmě více než dva miliony syrských uprchlíků

Solidaritou však Davutoglu myslel evropské přijetí části syrských uprchlíků, kteří nalezli útočiště v Turecku. Podle údajů americké diplomacie je nyní v Turecku více než 1,9 milionu syrských žadatelů o azyl, to je ale pouze počet těch, kteří se zaregistrovali. Stovky tisíc dalších v zemi pobývají bez registrace.

Merkelová včera dala najevo, že s požadavkem na solidaritu souhlasí: Evropská unie bude podle ní muset vytvořit kontingenty pro přijímání uprchlíků, kteří se zdržují v Turecku, pokud chce účinně bojovat proti převaděčům v Egejském moři.

Merkelová: Musíme dát lidem šanci dojít do Evropy

„Je třeba přeměnit nelegální imigraci v legální,“ uvedla Merkelová. „Bude to znamenat, že se budeme muset podílet na zátěži, kterou to přinese, a to finančními prostředky, ale také legálními kontingenty, které dají lidem šanci přijít do Evropy, aniž ohrozí svůj život,“ dodala.

Davutoglu k tomu řekl, že uprchlická krize postihuje EU i Turecko a není možné zodpovědnost za její řešení nechávat jen na jedné straně. Dopady masové migrace se podle něj podaří vyřešit jedině společnými silami. Turecko prý bude i nadále pokračovat v politice otevřených dveří pro syrské uprchlíky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…