Nová politická nadílka na jednom hlasovacím lístku? Gazdík, Strana zelených, Piráti...

17.11.2016 7:12

Konec přetahování o voliče. To si zřejmě řekly malé strany, které nyní zvažují společné kandidátky pro parlamentní volby. Píše o tom server Aktuálně.cz.

Nová politická nadílka na jednom hlasovacím lístku? Gazdík, Strana zelených, Piráti...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Polčák

Na několika neformálních schůzkách se tak již sešli zelení, Piráti, evropští demokraté, starostové či soukromníci. Jejich cíl je jasný: sestavit společné kandidátky pro poslanecké volby v roce 2017. Nejvíce iniciativy zatím prý projevují Starostové a nezávislí a zelení. Mají obdobnou vizi liberální volební platformy. 

Tento týden se starostové potkali v úterý se soukromníky, minulý týden se šéfem Pirátů Ivanem Bartošem a předsedou zelených Matějem Stropnickým. Bartoš se Stropnickým se potkali také společně. 
 
„Hlasovali jsme v anketě o postupu do voleb a rozhodnutí pro volby je takové, že chceme samostatnou kandidátku, která je otevřená i pro členy jiných stran, které nekandidují samostatně nebo v nějakých koalicích,“ řekl však následně Bartoš k postoji členů. 
 
Původní text ZDE.
 
Jak uvedl místostarosta STAN Stanislav Polčák, je pravdou, že se snaží integrovat co nejvíce malých subjektů. „Aby nedocházelo ke ztrátám hlasů,“ uvedl s tím, že strana chce kolegům z menších stran nabídnout kandidátku, kterou nazývá „blok STANu“. „Všichni, které jsme oslovili, zatím souhlasí, že STAN je přirozeným přístavem, že jsou schopní s námi spolupracovat na krajské i celostátní úrovni,“ dodal.
 
 
Podmínky spolupráce jsou jasné – domluva na programu i na osobnostech. A právě to mezi STAN a zelenými skřípe. V tomto je více společných ploch, podle serveru, u SNK ED.
 
Starostové a nezávislí přemýšlejí také o lidovcích, TOP 09 nebo ODS. S cílem vytvořit velkou pravicovou kandidátku. 
 

 

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …