Nova v pozoru: Přišel Kubek. U Moravce křičel, teď bylo ještě hůř

26.01.2021 10:11

V pondělních Televizních novinách na TV Nova byli diváci svědky dalšího temperamentního výstupu prezidenta České lékařské komory Milana Kubka. Ten vykládal, že mrtvých kvůli covidu je u nás ve skutečnosti ještě mnohem více, než se oficiálně vykazuje. Množství zejména starých lidí prý zemře doma na covid, nikdo o tom neví a ani to posléze neřeší. A ministr Blatný místo toho vykládá do televize, jak nadhodnocujeme statistiky, což je podle Kubka naprostý nesmysl.

Nova v pozoru: Přišel Kubek. U Moravce křičel, teď bylo ještě hůř
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČLK Milan Kubek

Řada lidí, zejména starších, podle Kubka zemře na covid, ale tato diagnóza jim není stanovena, protože nebyli před smrtí testováni. „Řada pacientů, kteří zemřou na covid, není v těch statistikách, protože se u nich neprokázal a zemřou doma,“ vysvětloval prezident České lékařské komory pro TN.cz.

Anketa

Měl by Milan Hnilička odejít z čela Národní sportovní agentury?

76%
24%
hlasovalo: 5406 lidí

A další oběti, související s nezvládnutou pandemií, ještě přibudou a bude to dlouho poté, co samotná covidová nákaza odezní. Zdravotnictví je totiž již několik měsíců v nouzovém režimu, a to se projeví v delším horizontu, kdy se budou zjišťovat zanedbané rakoviny a další nemoci, vyplývající z omezené prevence.

Jako důkaz si Kubek vytáhl statistické srovnání se sousedním Německem. Tam podle statistik umřelo na covid 3,9 % zemřelých a tzv. „nadúmrtnost“, tedy výkyv celkového počtu úmrtí oproti minulým letům, byl asi tři procenta.

Zato u nás je vykázaný podíl zemřelých na covid 8,1 %, ovšem celková nadúmrtnost je 12,6 %. A proto si Kubek myslí, že řada mrtvých souvisela s covidem, i když s ním nebyla oficiálně spojena.

„Takže je to úplně obráceně, než říkal pan ministr,“ rozporoval slova Jana Blatného, podle kterého umírá přímo na covid pouze 30 procent z těch, kteří jsou vedeni v covidových statistikách.

Za tato slova to ministr schytal od opozičních politiků i od komentátorů.

Milan Kubek tedy shrnuje: „Takže jednak je vidět, že situace u nás je asi čtyřikrát horší než v Německu, a taky je vidět, že není pravda, že bychom vykazovali příliš pečlivě. Právě naopak.“

Situace v ČR je tedy podle Kubka ve skutečnosti ještě horší, než ukazují oficiální statistiky.

CELÉ VYJÁDŘENÍ MILANA KUBKA ZDE

Kubek svůj nesouhlas dával vehementně najevo už v neděli u Moravce, kdy seděl vedle Blatného a několikrát temperamentně reagoval již během jeho promluvy. „To je prostě blábol,“ křičel ve chvíli, kdy Blatný přišel se svým výkladem o 30 procentech zemřelých.

„My jsme v České republice epidemii naprosto nezvládli. 15 tisíc mrtvých, to je národní tragédie. Já vím, že vy jste už na počátku lakoval situaci na růžovou, než reálně je. U nás je celková nadúmrtnost na úrovni 12,6 procenta,“ rozjel se, že i Moravec jen koukal. A když mu pak Blatný řekl, že nesmí lidi strašit, vypálil: „A vy nesmíte lhát.“

Milan Kubek patří k nejradikálnějším a také nejdramatičtějším obhájcům přísných opatření proti covidu dlouhodobě. Vždy doporučoval důsledný lockdown, kritizoval jakékoliv rozvolnění a dovolával se plných nemocnic a kolabujících lékařů.

Slavný je i jeho incident s moderátorem TV Nova Petrem Suchoněm, který zpochybňoval jeho katastrofické vize a šéf lékařů si na něj poté stěžoval. Moderátor za to zaplatil stažením z obrazovky.

Jeho dramatické strašení přimělo herce Michala Gulyáše k žertovnému facebookovému dílku, nazvanému covidová říkanka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…