Nová vláda začala „zostra", sto dní hájení nedostane, píše tisk

19.02.2014 6:07

Koaliční kabinet ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL, který v úterý získal ve sněmovně důvěru, začal své vládnutí „zostra" a proto mu nebude dopřáno sto dní hájení, píší komentátoři českých deníků. Koaliční smlouva a programové prohlášení obsahují prý několik kontroverzních záměrů, které je třeba zkoumat hned od začátku. Vláda si podle tisku užívá pohodlné sněmovní většiny a opírá se o kritiku bývalé vlády Petra Nečase.

Nová vláda začala „zostra", sto dní hájení nedostane, píše tisk
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu premiéra Bohuslava Sobotky

Komentátor Hospodářských novin (HN) nechce vládě dopřát ani jeden den hájení. „Kabinet nastoupil zostra, a proto zasluhuje od počátku stejně ostrý dohled. Už jen personálními změnami v obsazení úřadů ministři nastupující vlády avizují, co chtějí změnit a akcentovat," píše. Připomíná například odvolání šéfa Vězeňské služby nebo to, že ministr zemědělství Marian Jurečka jmenoval vedoucím kanceláře ministra Lubomíra Poula, exšéfa Nečasova úřadu.

Další důvody, proč vládě nedopřát sto dní „gentlemanského ticha", vidí HN v některých záměrech vlády. Zmiňuje například plán ministryně práce Michaely Marksové, která oznámila, že na začátku roku 2016 skončí druhý pilíř penzijního pojištění. „Musí proto čelit otázkám, jak se přesně stát vyrovná s osmdesáti tisíci účastníky druhého pilíře, jak se chce bránit pravděpodobným arbitrážím, jak chce penzijní systém postavit na dlouhodobé pevnější finanční základy," dodává komentátor.

Vláda má zajistit vládu zákona

MF Dnes ve svém komentáři píše, že vláda nevytvoří ani nová pracovní místa, ani nové bohatství. Je to prý zbytečné slibovat, i když to slibují všechny vlády. „Co má a může vláda vytvářet, je fungující státní správa, srozumitelné a nepřemnožené zákony, vláda zákona a bezpečné prostředí pro práci a kapitál. Tak vzniká bohatství," míní komentátor MF Dnes.

Sobotkova vláda se podle něj opírá o kritiku Nečasovy vlády. Její pád byl prý tak efektní, že si dnes už nikdo netroufne připomenout její klady. „Ale to Sobotkovi dlouho nevydrží. K problémům, které kritizuje, přidala si vláda hned na začátku další. Už nejsou kampaně, vláda by měla pokročit vpřed," dodává.

Komentátor Lidových novin (LN) si všímá i úterní debaty o důvěře vládě. Posun zaznamenal v tom, že zatímco Nečasova vláda „obrněná velereformními plány a roky nevídanou převahou" svými oponenty prý pohrdala, nový kabinet podle něj tak sebejistý není, což považuje za sympatický rys.

„Když to dobře dopadne, vyslyší koalice alespoň některé věcné návrhy z opozičních lavic. Nebylo by to sice efektní, zato prospěšné. Jde-li něco proti zájmu voliče, pak je to zvyk, že každá nová vláda staví na tom, že zruší vše, co ta předchozí prosadila," píšou LN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…