Nové Sudety neprošly. Bude se hledat jiný, nekonfliktní název

24.04.2014 17:51

Nové česko-polské sdružení, jehož vytvoření by mělo usnadnit čerpání evropských peněz, hledá nový název. Původně navrhované pojmenování „Nové Sudety” se totiž kvůli tragickým historickým souvislostem ukázalo na české straně jako politicky neprůchodné. Informuje o tom server Novinky.cz.

Nové Sudety neprošly. Bude se hledat jiný, nekonfliktní název
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česko okrojené o Sudety. Stále si ho připomínají v Sudetoněmeckém domě

Sdružení mají tvořit Liberecký, Pardubický, Královéhradecký a Olomoucký kraj za českou stranu, za polskou pak Dolnoslezské vojvodství.

Smlouva o vzniku sdružení má být podepsána již v létě, a to přímo na vrcholku Sněžky. „Svým podpisem ji mají stvrdit hejtmani Olomouckého, Pardubického, Královéhradeckého a Libereckého kraje a jejich přeshraniční partner, maršálek Dolnoslezského vojvodství,” uvedl server.

Podle něj se založení nového svazku zadrhlo minulý týden, když pardubičtí krajští zastupitelé odmítli schválit stanovy právě kvůli kontroverznímu názvu sdružení. Problém s ním mají především komunisté v Pardubickém a Libereckém kraji.

Královéhradecký vicehejtman Otakar Ruml (KSČM) je rád, že se bude hledat název znovu. „Sudety nepřijímá veřejnost,“ uvedl. Pojmenování Nové Sudety považuje za mrtvé také liberecký hejtman Martin Půta (STAN) s tím, že se musí najít nějaký nekonfliktní  název.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…