Nové důkazy o spolupráci Babiše s StB. Server našel muže, na kterého měl donášet

19.10.2013 8:06

Podnikatel a šéf hnutí ANO Andrej Babiš se v Bratislavě soudí s Ústavem paměti národa (ÚPN), který spravuje archiv Státní bezpečnosti. Tvrdí, že nebyl spolupracovníkem StB. Nová zjištění ale ukazují, že Babiš zřejmě donášel na Alexeje Nováka z firmy Plastimpex. Babiš sám si nepamatuje, že by se s nějakým člověkem tohoto jména vůbec kdy setkal.

Nové důkazy o spolupráci Babiše s StB. Server našel muže, na kterého měl donášet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Podle dřívějšího odhalení týdeníku Euro byl Babiš veden jako tajný spolupracovník pod krycím jménem Bureš. Toto označení se nově objevuje ve svazku bývalého pracovníku Plastimpexu Alexeje Nováka. Na něj měl Babiš minimálně dvakrát podat hlášení.

Odmítám, že bych o Alexeji Novákovi poskytoval informace

Přestože Andrej Babiš odmítá podpis spolupráce s StB, nedostavil se na poslední líčení u Okresního soudu v Bratislavě předminulý týden. Nová zjištění týdeníku Euro označuje za nesmysly.

„Nejsem si vědom toho, že bych nějakého člověka tohoto jména někdy potkal či znal. Nejsem si vědom, že bych na osobu tohoto jména byl někdy někým tázán. Rovněž důrazně odmítám, že bych komukoli o osobě jménem Alexej Novák poskytoval jakékoli informace,“ brání se miliardář.

Babiš se měl podílet na akci Oko, která sledovala Nováka

Nový důkaz bratislavskému soudu předložil právní zástupce Ústavu paměti národa. Z něj vyplývá, že byl Babiš aktivní v rámci akce Oko, která se zaměřila na Alexeje Nováka a jeho aktivity v Plastimpexu.

Původně šlo u Babiše o kategorii spolupráce, o které nemusel mít ponětí. Později ho ovšem StB vedla jako tajného spolupracovníka, k čemuž byl potřeba podpis dotyčného. Podle Babiše ho StB skutečně kontaktovala v roce 1980 a vyslýchala ho v záležitosti dovozu syrských fosfátů. Vztah podnikatele se Stání bezpečností se proměnil 11. listopadu 1982, tvrdí E15.cz. Babiš se tehdy měl setkat s kapitánem Rastislavem Mátrayem a poručíkem Júliusem Šumanem jako zástupce obchodu Petrimex. Tehdy měl podepsat spolupráci.

ÚPN má k dispozici dokumenty o Babišovi

„Protože v této době probíhá soudní spor spojený s kauzou Babiš, nebudeme se k této záležitosti vyjadřovat. Chci vás ale ubezpečit, že v archivu ÚPN jsou vám k dispozici dokumenty, které vám budou poskytnuty ve smyslu platných zákonů,“ řekl podle serveru E15.cz předseda slovenského ústavu Ondrej Krajňák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…