Nové „lejno na udici“. STAN má průšvih, prý ten největší

13.07.2022 13:33 | Ze sítí

Starosta Poděbrad Jaroslav Červinka je kandidátem STAN, ale mnozí voliči tohoto hnutí to velmi těžko rozdýchávají. Na posledním jednání zastupitelstva se totiž rozpovídal o svém dávném zážitku s Romy, které v přítomnosti policisty nabádal střílet. A podle kandidátky do čela Pirátů, někdejšího koaličního partnera STAN, je tento hospodský rasismus horší než všechny korupční skandály STAN.

Nové „lejno na udici“. STAN má průšvih, prý ten největší
Foto: Screen Twitter
Popisek: Starosta Poděbrad Jaroslav Červinka vypráví o staré důtce

Ještě vloni spolu Piráti a STAN kandidovali ve volbách. Nyní z řad jejich příznivců zaznívají vtipy, vykládající zkratku Rakušanova hnutí jako Starostové a nacisti. Důvodem je výstup starosty Poděbrad, který podle pirátského aktivisty vyprávěl přímo při jednání veselou historku o střílení Romů.

Z oficiálního zápisu podle Vojtěcha Lukavce pasáž vypadla, a dokonce měla být vystřižena i ze záznamu jednání. On však zachytil moment, kdy se starosta Poděbrad Jaroslav Červinka nečekaně rozpovídal.

Z videa, které zveřejnil na svém twitteru, vyplývá, že tématem debaty byl veřejný pořádek. Za ten se starosta velmi přimlouval a kritizoval ty, kteří jej narušují. Zvláště pak jednu skupinu. „Já rozhodně nepodporuju nepřizpůsobivé,“ ujistil.

A k tomu dal k dobru veselou historku. „Já s tím mám i bohaté zkušenosti, možná že jsem jediný nebo jeden z mála starostů, který dostal kdysi důtku, že jsem rasista,“ pochlubil se. Důtka podle něj byla „velká sranda“.

Řešil prý dopravní nehodu, zaviněnou psy, které vlastnil „romský spoluobčan“. Policisty prý sám přivedl k vlastníkovi pachatelů, ale příslušníkům se to nechtělo řešit, protože se to týkalo Roma.

„A tak jsem pronesl onu památnou větu, že by bylo lepší je zastřelit,“ pokračovala historka. Policista reagoval, že by se neměli střílet, protože ti psi za to nemůžou. „No a já jsem prones, že jsem neměl na mysli ty psy,“ rozhlédl se po sále starosta.

„To se stalo v pátek odpoledne a v pondělí ráno jsem byl na policii podávat vysvětlení, že mám sklony k rasismu, že chci na naše spoluobčany střílet,“ vyprávěl.

I z toho je prý zřejmé, že „ty nečistoty“ chce řešit.

 

 

Řešit jej ovšem chtěli i jiní. O rasistických řečech, které zmizely ze zápisu, psal Deník N i Seznam Zprávy.

Na dotaz jejich redaktora si starosta Červinka posypal hlavu popelem: „Můj výrok o Romech byl hloupý před dvaadvaceti lety, kdy jsem ho řekl, i teď, když jsem na tu záležitost vzpomínal. Omlouvám se všem, koho se mohl oprávněně dotknout. Kdo mě zná a zná moje působení v čele radnice, ví, že ve skutečnosti jakoukoliv formu násilí za řešení nepovažuji. A to ani v nadsázce.“

Vyprovokovaly jej prý stížnosti občanů na jednu romskou rodinu, které zazněly při jednání zastupitelstva.

„Výroky jsou pro mě absolutně nepřijatelné,“ distancoval se Vít Rakušan, předseda hnutí STAN.

Přesto ale starosta Červinka dál zůstane na kandidátce pro podzimní komunální volby. „Pan starosta toho lituje a veřejně se omluvil. Tím to považujeme za uzavřené, ať to vyhodnotí voliči,“ uvedl Ondřej Lochman, předseda středočeské organizace STAN. V tomto hnutí podle Lochmana rasistické výroky nemají místo.

Jaroslav Červinka je starostou Poděbrad první volební období. Předtím pracoval jako zemědělec a byl starostou obce Dymokury.

Z řad bývalého koaličního partnera ale zaznělo totální znechucení, které podle pirátky Janky Michailidu ještě překonává všechny korupční kauzy, co starostenské hnutí za půl roku ve vládě mělo.

„Když si člověk říká, že korupční kauzy budou to nejhorší, co ze STANu vypadne, a pak přijde agresivní hospodský rasismus,“ nechápe poražená soupeřka Ivana Bartoše na posledním pirátském sjezdu.

 

 

V diskusi pak zaznělo znechucení nad „máfoši ze STAN, co jim Piráti udělali výtah“.

Na sociálních sítích téma vyvolalo rozruch i jinde. Třeba novinářka a filmařka Monika Le Fay napsala Vítu Rakušanovi, že sice chápe, že teď má spoustu jiných starostí, ale „pokud ten člověk okamžitě neabdikuje, budete jako SPD“.

 

 

Uživatel twitteru Petr Lamr pro pana Červinku zavedl označení „militantní rasista“ a vyjádřil se řečí paragrafů, že „veřejně podněcoval k vraždění a nenávisti k národu, rase, etnické skupině, náboženství, třídě“.

 

 

Jiní volili pojmenování „agronácek z devadesátých“ a posílali pana Červinku do SPD či Trikolory. Zaznívaly i názory, že tento starosta pošpinil étos Václava Havla, ke kterému se STAN hlásí.

Dr. Lucie Fremrová, vystupující jako autorka QoeerRoma, pak o Červinkově výroku anglicky spravila i twitterovou komunitu ve světě.

 

 

„Starosta Poděbrad Červinka je rasistické hovado,“ uzavřel z Člověka v tísni Daniel Hůle a i on označil Víta Rakušana s dotazem, zda je střílení Romů ve STAN sdílený názor.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…