Novela zákona má ulehčit vězňům cestu na svobodu. Vládě nevoní

11.02.2012 9:49

Vláda asi bude mít připomínky k poslanecké předloze, jejímž cílem je podle předkladatelů snížit přeplněnost věznic. Například vězňům by se podle novely trestního zákona zkrátila z roku na šest měsíců lhůta, po jejímž uplynutí mohou znovu žádat o podmíněné propuštění na svobodu. Kabinet posoudí návrh ve středu.

Novela zákona má ulehčit vězňům cestu na svobodu. Vládě nevoní
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věznice Pankrác

Žádost o podmíněné propuštění může podat také státní zástupce a ředitel věznice. Kabinet bude mít podle návrhu stanoviska připomínku k posílení postavení ředitelů. Soud by podle novely nevyhověl jeho návrhu jen v případě, pokud by bylo zjevné, že by vězen po propuštění na svobodu nevedl řádný život. Podle návrhu stanoviska by to mohlo vést k situacím, kdy soud bude stanoviskem ředitele věznice vázán.

Soudy nyní přihlížejí při rozhodování o podmíněném propuštění ze zákona například k tomu, zda odsouzený nastoupil k výkonu trestu včas a zda odčinil škodu, kterou trestným činem způsobil. Podle novely by se ustanovení nově vztahovalo jen na zločiny, nikoli na přečiny. Vláda zřejmě namítne, že to může mít dopad na oběti pachatelů přečinů; pachatelé nebudou motivováni skutek odčinit.

Ven by mohli dříve spíše drobní kriminálníci

"Základním cílem navrhované právní úpravy je zrychlení a zefektivnění procesu podmíněného propuštění, zejména v případech pachatelů drobné kriminality," píšou v důvodové zprávě Pavel Staněk (ODS), Stanislav Polčák (TOP 09 a Starostové) a Jana Suchá (VV). Současný stav, kdy jsou věznice přeplněny lidmi odsouzenými za přečiny, je podle nich nepřijatelný.

Kapacita věznic v Česku je dlouhodobě překročena v průměru o více než desetinu. Existují i věznice přeplněné o více než 30 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…