Noví soudci by se podle Zemana měli snažit o zrychlení soudních řízení

15.08.2014 15:10

Prezident Miloš Zeman v pátek na Pražském hradě jmenoval 15 nových soudců obecných soudů. Je mezi nimi i odborník na správní právo Filip Dienstbier, který zamíří k Nejvyššímu správnímu soudu. Většina nováčků nahradí soudce, kteří za poslední čtvrtletí z justice odešli.

Noví soudci by se podle Zemana měli snažit o zrychlení soudních řízení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Podle prezidenta Zemana je největší bolestí české justice délka soudních řízení. Justice by se podle něj mohla inspirovat například ve Spojených státech, kde platí zákon o rychlých soudech. Podle této normy by od zahájení do skončení soudního řízení nemělo uplynout více než 100 dnů, uvedla hlava státu. „Doufám, že se díky vaší činnosti podaří zrychlit soudní řízení," řekl Zeman novým soudcům.

Čtyři soudci zamíří do Ústí na krajský soud. Další budou pracovat v Brně nebo na Královéhradecku

Nejvíce z nových soudců zamíří na okresní soudy spadající pod ústecký krajský soud, a to čtyři. Tři budou pracovat v obvodu Krajského soudu v Brně, po dvou posilách dostanou soudy spadající pod ostravský, královéhradecký a středočeský krajský soud. Zbývající nováček se stane soudcem Krajského soudu v Českých Budějovicích.

V patnáctičlenné skupině výrazně převažují takzvaní kandidáti z jiné právní praxe, kterými mohou být například dosavadní podnikoví právníci či advokáti. Justiční čekatelé jsou ve skupině pouze tři.

Zeman odmítl jednoho kandidáta ministryně Válkové

Jmenování soudců už v červenci projednala vláda, ke jmenování je totiž potřeba spolupodpis premiéra. Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) chtěla také na zasedání vlády navrhnout na předsedu ústeckého krajského soudu Jana Veselého. Zeman ho ale odmítl jmenovat s tím, že má nedostatečné pracovní výsledky a že jím vedený okresní mělnický soud dlouhodobě nedosahuje dobrých hodnocení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …