Novinář: Rusko provádí invazi na východ Ukrajiny. Živí separatisty, kteří míří do protiútoku. Západ už neexistuje, rozpadl se

15.07.2014 8:36

Redaktor serveru Britské listy Karel Dolejší píše ve svém článku o situaci na Ukrajině. Rozsáhlá, nicméně nedokončená obkličovací operace ukrajinské armády poskytne separatistům spoustu příležitostí objevit slabé místo. Počínání ukrajinské armády nelze podle redaktora v mnoha směrech hájit a samotná probíhající operace prý nedává smysl.

Novinář: Rusko provádí invazi na východ Ukrajiny. Živí separatisty, kteří míří do protiútoku. Západ už neexistuje, rozpadl se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tichý protest před budovou vlády, který chce upozornit na zabíjení civilního obyvatelstva v důsledku vojenských akcí ukrajinské armády na východě této země

„Separatisté zastrašují civilní obyvatelstvo východní Ukrajiny prostřednictvím kampaně, která zahrnuje systematické únosy a mučení. Počínání ukrajinské armády v mnoha směrech vůbec nelze hájit a především samotná probíhající operace bez důkladného obklíčení separatistů nedává smysl; avšak ti, kdo křičí o ukrajinské 'genocidě', jaksi nechtějí vidět, jakými prostředky separatisté udržují civilisty v poslušnosti - a že velká většina zaznamenaných případů únosů a mučení připadá na vrub právě jim. Tolik ke vzniku 'novoruského' národa, o němž někteří básní," píše Karel Dolejší na serveru Britské listy.

Celý článek Karla Dolejšího k dispozici ZDE.

Někteří však podle Dolejšího stále čekají, že Vladimir Putin oficiálně oznámí invazi, jako by prý už nedosahoval svého podstatně sofistikovanějšími metodami. Smyslem diplomatického krytí eskalace ukrajinského konfliktu je ze strany Moskvy snaha rozdělit Západ. „Když totiž budou mnozí západní politici moci doma tvrdit, že Rusko chce mír a chce jednat, neodsouhlasí už žádné další sankce proti Moskvě, které by mohly postihnout i jejich ekonomiky," podotýká autor článku.

To, co na Ukrajině probíhá od anexe Krymu, označuje Dolejší za „inkrementální invazi" a upozorňuje na to, že Rusko separatistům poskytuje zbraně. „Vždy, v každém okamžiku, je Moskva připravena, bude-li třeba, na oko ustoupit o krok vzad a vzápětí udělat dva dopředu, až protitlak zase opadne. 'Západ', kromě toho, že vůbec neexistuje - existují pouze jednotlivé země s různými zájmy, jejichž koalice se nejdéle do konce roku definitivně rozsype - nemá motivaci a vůli. Moskva obojí má a tak 'Západ' snadno utahá. Pouze samotní Ukrajinci mohou mít potřebnou výdrž a pokusit se válku ustát," píše.

Závěrem podotýká, že Moskva se nesmíří s ničím menším než přinejmenším s plnou kontrolou nad jihovýchodem země. Jedinou její podmínkou je podle Dolejšího úplná kapitulace Kyjeva.

Spojené státy jsou přesvědčeny, že Rusko pokračuje v podpoře separatistů

Rádio Svobodná Evropa píše o tom, že Spojené státy obvinily Rusko z podpory separatistů na východní Ukrajině zásobami vojenské techniky včetně tanků. Ve stanovisku, které v pondělí vydalo americké ministerstvo zahraničí stojí, že „není žádný důkaz o tom, že podpora separatistů ruskou stranou již skončila".

„Ve skutečnosti jsme zhodnotili, že Rusko pokračuje v poskytování těžkých zbraní, dalšího vojenského vybavení a také financování, aby ozbrojenci měli volný vstup na ukrajinské území," stojí ve zprávě.

Podle ministerstva zahraničí Moskva nadále hromadí vojenské vybavení v místě nasazení - jihozápadním Rusku. „Obáváme se, že velká část této techniky bude předána separatistům, protože jsme přesvědčení, že Rusko z tohoto místa již dodalo tanky a raketomety," stojí ve zprávě.

NATO upozornilo, že Rusko zvýšilo počet svých vojáků na hranici na deset až dvanáct tisíc oproti obvyklému počtu kolem jednoho tisíce. Úředník NATO k tomu uvedl, že větší počet vojáků „není krok správným směrem", ale spíše „krok od deeskalace napětí".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …