Novinář dostal od úřadu 85 320 korun. Utrpěl prý újmu při dlouhém čekání na odpovědi

23.09.2021 17:20

Redaktor Seznamu Vojtěch Blažek se ve svých textech často věnoval exhejtmance Středočeského kraje Jaroslavě Jermanové Pokorné. Konkrétně například přišel s informací, že její manžel používá služební vůz hejtmanky k soukromým cestám.

Novinář dostal od úřadu 85 320 korun. Utrpěl prý újmu při dlouhém čekání na odpovědi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Plné novinářské atrium ve Strakově akademii

Redaktor o podklady žádal krajský úřad přes Zákon o svobodném přístupu k informacím. Jenže úřední postup prý nebyl správný a docházelo k bezdůvodnému zdržování podání odpovědí. Proto se Vojtěch Blažek domáhal peněžního zadostiučinění za nesprávný postup. A peníze z kraje opravdu přišly.
 

Anketa

Jsou čeští Romové utlačováni?

11%
79%
hlasovalo: 49609 lidí
Vojtěch Blažek se na úřad nejprve obrátil 26. června roku 2018, kdy ho zajímal audit zpracovaný externím subjektem týkající se veřejných zakázek a hospodaření Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje.
 
Druhý předmět sporu byl ze dne 26. únoru roku 2019, kdy požádal o informace ohledně úhrad hejtmanky za použití služebního automobilu pro soukromé účely. Konkrétně žádal o: „Poskytnutí kopií dokumentů dokládajících, že hejtmanka kraje nebo její manžel zaplatili Středočeskému kraji soukromé jízdy služebním vozidlem Škody Superb, a to za celé období, po které měla hejtmanka kraje tento vůz přidělen.“
 
Manžel někdejší hejtmanky a současné kandidátky do PSP Jakub Pokorný po uvedeném zjištění prohlásil, že s autem nechce mít již nic společného. Smlouva o užívání služebního vozu pro soukromé účely hejtmanky byla vypovězena a vůz zaparkován na krajském úřadě.
 
 
Jenže odpovědi na Blažkovy žádosti o informaci nepřišly v zákonné době, k poskytnutí  prý došlo až po opakovaném řešení v odvolacím řízení, a to v říjnu roku 2020.
 
Redaktor Seznamu Blažek se poté domáhal zaplacení peněžního zadostiučinění za nesprávný úřední postup a po kraji požadoval celkem 106 666 korun. To ale kraj neakceptoval, společně se pak dohodli na částce 85 320 korun.
 
 
Podle materiálů, které má naše redakce k dispozici, byla Vojtěchu Blažkovi popsaným úředním postupem způsobena nemajetková újma. O jakou konkrétní šlo, lze jen spekulovat.
 
Ve zmíněné dohodě o narovnání se Vojtěch Blažek zavázal, že z obdržené částky podpoří nějaký sportovní oddíl, školu nebo církevní právnickou osobu ve Středočeském kraji.   
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…