Novinář naznačuje možné východisko z ukrajinské krize. EU zmírní sankce, Putin nezačne válčit

16.08.2014 9:24

V situaci, kdy proruští separatisté ztrácejí na síle a jimi ovládaná území získává postupně zpět ukrajinská armáda, potřebuje ruský prezident Vladimir Putin zoufale nějaký úspěch. Za situace, kdy 85% Rusů požaduje, aby Rusko poslalo na východní Ukrajinu svoji armádu, je velmi silně tlačen k tomu vojenskou intervenci skutečně zahájit.

Novinář naznačuje možné východisko z ukrajinské krize. EU zmírní sankce, Putin nezačne válčit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karikatura Vladimira Putina

Pod titulkem Válka s Ruskem je blíž, než kdy byla o tom píše v sobotní Mladé frontě Dnes novinář Luboš Palata. „Povstalecké území je už přes týden roztrženo vedví, množí se zprávy o vyjednávání oddílů zahraničních žoldáků o složení zbraní,“ uvedl Palata s tím, že nejdůležitější vůdci separatistů vyslaní z Ruska, naposledy ministr obrany Igor Strelkov, odstoupili ze svých funkcí a uprchli z Ukrajiny, nebo se k tomu chystají.

Humanitární konvoj může být záminkou pro intervenci

Mnohé tak nasvědčuje tomu, že se blíží porážka separatistů. Podle analytika postsovětského prostoru Alexandra Duleba, ředitele Slovenské asociace pro mezinárodní otázky, se jim nepodařilo získat podporu místního obyvatelstva.

Za této situace je na hranicích s Ukrajinou připraveno 45 tisíc ruských vojáků. A ruský humanitární konvoj, který je u hranic s Ukrajinou u zóny bojů se separatisty, může mít podle Duleby za cíl vytvořit záminku pro ruskou vojenskou intervenci. „Lze si představit hned několik scénářů, například, že konvoj bude napaden a z útoku bude obviněna ukrajinská armáda,“ uvedl Duleba.

Ukrajinci by se Rusům asi neubránili

Palata pak naznačuje, že ruské intervenci by se Ukrajina neubránila. Ukrajinských vojáků je 50 tisíc, ruských 850 tisíc. Ti ruští jsou navíc mnohem lépe vyzbrojeni.

Závěrem naznačuje možné východisko z konfliktu, i s ohledem na nedávná prohlášení maďarského a slovenského premiéra, kteří požadovali zmírnění protiruských sankcí EU. To totiž za předpokladu uklidnění situace na Ukajině připustil velvyslanec EU v Moskvě Vygaudas Ušackas. „To by pak mohl Putin doma prodat jako 'úspěch' a nemusel by zahajovat neomezenou válku s Ukrajinou,“ dodal Palata.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…