Novinář odhadl výsledek eurovoleb: Ať se vám to líbí nebo ne...

02.04.2014 11:01

Politický publicista Ondřej Konrád se domnívá, že hnutí ANO Andreje Babiše má nemalou šanci vyhrát volby do Evropského parlamentu. Podle něj hraje tomuto subjektu do rukou hned několik faktorů, jak uvedl v komentáři, který zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty.

Novinář odhadl výsledek eurovoleb: Ať se vám to líbí nebo ne...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Telička , lídr evropské kandidátky hnutí ANO

Ondřej Konrád v první části svého komentáře zmíňuje šance na úspěch důležitých hráčů na české politické scéně. TOP 09 podle něj nemá v eurovolbách co ztratit vzhledem k tomu, že když se naposledy konaly před pěti lety, strana ještě neexistovala. Navíc do čela postavila někdejšího viceguvernéra ČNB, ekonoma Luďka Niedermayera, který by měl s největší pravděpodobností uspět.

Otázkou ovšem prý je, kolik kandidátů za sebou může mezi evropské zákonodárce vytáhnout. V první pětce figurují i známé postavy, například bývalý místopředseda ODS Jiří Pospíšil nebo nestraník, senátor Jaromír Štětina.

Celý komentář Ondřeje Konráda najedete ZDE.

Zato Občanská demokratická strana nemůže podle publicisty ani zdaleka počítat s opakováním výsledku z roku 2009, kdy získala hned devět europoslanců. Letošní zisk jednoho či dvou mandátů by mohl rozkolísanou stranu citelně zasáhnout. Co se týče sociálních demokratů, mají podle Konráda reálnou šanci na zisk pěti mandátů. „Na svém" by měla zůstat i KSČM, což představuje čtyři křesla.

Hnutí ANO hraje leccos do rukou

Jak Konrád ve svém komentáři uvádí, zajímavější bude situace v případě ANO, které míní potvrdit svou momentálně vedoucí pozici. „Disponuje sice jen jedním známým jménem lídra kandidátky Pavla Teličky, někdejšího vládního vyjednavače s Evropskou unií a později našeho reprezentanta v Evropské komisi, ale patrně lovit nějaké další veřejné 'hvězdy' nepotřebuje: Magnetem pro voliče je šéf hnutí Andrej Babiš, opticky nejvýraznější člen čerstvé vlády," tvrdí publicista.

Ani tak ale hnutí nehodlá ponechat nic náhodě. Již oznámilo, že na kampaň dá více než 18 milionů korun a míní objíždět všechny regiony v zemi. Hnutí tedy hraje do karet hned několik faktorů, především prý Babišova popularita a dostatek peněz. „Ať se to komu líbí, jak chce, ANO ještě stále roste. A zatím není důvod, proč by se to mělo přinejmenším v tomto roce zastavit," uzavírá Ondřej Konrád.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…