Novináře neovlivňuji, trvá na svém premiér Babiš. Dodaný článek byl chyba a nedorozumění

26.09.2018 21:53

Předseda vlády Andrej Babiš se na Frekvenci 1 vyjádřil ke kauze dlouholeté novinářky Lidových novin Petry Procházkové, která na sociální síti oznámila, že z Lidových novin, které Babiš před pár lety koupil, odchází právě kvůli němu, protože odmítá být jeho sluhou. „V Lidových novinách se právě teď dějí věci, se kterými nemohu souhlasit,“ zdůvodnila svůj odchod po sedmadvaceti letech. „Každý může udělat chybu! Nebyl to účel, nikoho neovlivňuji,“ uvedl ve své reakci premiér, který se snaží celou záležitost nyní vysvětlit.

Novináře neovlivňuji, trvá na svém premiér Babiš. Dodaný článek  byl chyba a nedorozumění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

„V Lidových novinách se právě teď dějí věci, se kterými nemohu souhlasit. Odmítám být sluhou Andreje Babiše a z Lidových novin po 27 letech odcházím,“ oznámila na svém Facebooku Procházková, které vadí, že vedení redakce nebylo schopné ochránit od vlivu premiéra Andreje Babiše obsah média.

Hlavním důvodem, který Procházkovou přiměl z Lidových novin odejít, bylo uveřejnění článku Taťjany Horákové z organizace Mezinárodní dětský kříž. Tato dáma sepsala dopis, ve kterém důrazně hájila premiéra Andreje Babiše (ANO) v kauze s 50 sirotky ze Sýrie. Napsala v něm mimo jiné, že jí Babiš zvedá telefon a opravdu se snaží dětem pomáhat, údajně se tím lišil od expremiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Taťjánu Horákovou ani její organizaci však prý prakticky nikdo nezná. To byl také důvod, proč server sporný text, který mu poskytl Úřad vlády a který byl podepsán údajnou lékařkou Taťjanou Horákovou a který publikoval minulý týden, nakonec z webu stáhl. Šéfredaktor Istvan Léko k tomu uvedl, že jde o ojedinělé pochybení a do budoucna udělá vše pro to, aby se podobně podezřelý dopis na webu neobjevil.

Petra Procházková ale nabízí na celou kauzu trochu jiný pohled. Dáma tvrdí, že dopis přišel do Lidových novin přímo z kanceláře premiéra, což ukazuje, jaký vliv si předseda vlády uchovává v novinách, o kterých tvrdí, že do jejich chodu nezasahuje. „Měla jsem napsat k problematice sirotků článek, protože o tomto tématu přece jen něco vím. Ten den, kdy měl můj článek vyjít, se objevil článek od paní doktorky Horákové. Pan šéfredaktor Léko mi ho ukázal a já jsem původně řekla, že je výborné otisknout takové psaní od někoho, kdo je namístě,“ uvedla Procházková.

Pak se ale prý zeptala šéfredaktora, kde se článek vzal, a on jí prozradil, že ho dostal z okruhu lidí kolem premiéra. A v tu chvíli prý Procházková ucítila veliký průšvih. „Když mi to řekl, pochopila jsem, že je to kardinální průšvih. Můžu vám říci, že jsem asi půl hodiny seděla a nevěděla jsem, jestli mám brečet, nebo co mám dělat. Pochopila jsem, že Lidovky se stávají Titanikem, který narazil do ledovce,“ poznamenala Procházková. 

Nevyčítá premiéru Babišovi, že lidé kolem něj takový článek do redakce poslali, aby svého šéfa ukázali v lepším světle. Chybu podle Procházkové udělalo vedení redakce, když text vzešlý z Babišova okolí nechalo vydat. Z toho důvodu si novinářka přála, aby to spolu probrali všichni členové redakce, ale k tomu nedošlo. Lidové noviny se podle dámy dopustily podvodu na svých čtenářích a snažily se ovlivnit jejich názory ve prospěch postoje Andreje Babiše, což je nepřijatelné. Od doby, kdy se premiér Andrej Babiš začal více angažovat v mezinárodní politice, zahraniční rubrika Lidových novin se podle jejího názoru Babišovu kurzu přizpůsobila.

Premiér Andrej Babiš v rozhovoru na Frekvenci 1 však poukázal na to, že v Lidových novinách to rozhodně nejede tak, jak píská. Argumentuje i tím, že o něm noviny často vydávají články, které jsou k němu kritické. „Já můžu říct, že to je složitá záležitost. A že ti, co čtou Lidové noviny, dobře ví, že to neovlivňuji, já i ty rozhovory nedávám, jsou tam velice kritičtí proti mně,“ uvedl.

Procházková ve svém vyjádření vydávání článků jdoucích proti Babišovi nezapřela, má pro ně však jasné vysvětlení. „Kolegové v komentářích argumentovali, že jim nikdo nikdy do komentářů nesáhl, pravda je také to, že na stránkách se objevují i texty, které někdy pana Babiše kritizují. Ale to je takové to vytváření pocitu, že Lidové noviny jsou mnohonázorové a svobodné. Ale mně se zdá, že se tam občas dostávají texty, které jsou jakoby přikryty zmiňovanou svobodou. Ale jasný důkaz toho, že je možné, aby nám podstrčili text, který bude hrát Babišovi v kritický moment do noty, jsem získala až nyní,“ řekla s tím, že to pro ni bylo kardinální zklamání.

Předseda vlády pak začal s vysvětlováním, jak vlastně k celému „nedorozumění“ došlo. „Bohužel vznikla kauza, kterou si vymyslela paní Šojdrová. Syrští sirotci ale vlastně neexistují,“ zopakoval své stanovisko a dodal, že zde byla organizace Mezinárodní dětský kříž, která už v roce 2015 byla v médiích citována a která už jednala o padesáti uprchlících.

Proto se prý Babiš podle svých slov domníval, že jde o seriózní organizaci, která by neměla chybět na páteční schůzce s paní Šojdrovou, kde společně jednali o syrských sirotcích a kam organizaci také pozval. „Oni ale nepřišli a poslali nějaký dopis. Moje kolegyně proto požádala, aby Lidové noviny ten dopis zveřejnily v Názorech. Byla to chyba, ale my žádáme o zveřejnění v názorech i jiné deníky,“ řekl Babiš.

„Je to problém, že tam je vlastně to kvazi vlastnictví, které ale není vlastnictví přes ten svěřenecký fond. Každý může udělat chybu! Byla to moje chyba, že jsem řekl kolegyni: Zkuste to dát do Názorů, je to zajímavý názor,“ uvedl s tím, že kdyby to dal do jiných novin, tak by to bylo v pohodě. „Mrzí mě to, nebyl to účel. Není pravda, že je ovlivňuji. Ať to lidi čtou a uvidí, že tam jsou kritické názory proti mně,“ zopakoval na závěr premiér.

Procházková z Lidových novin ale neodchází sama. Sbohem deníku dali také redaktoři zahraniční redakce Ivana Milenkovičová a Milan Rokos.

Redaktor Nového deníku Jakub Zelenka si v souvislosti s kauzou položil otázku, zda ještě lze věřit v nezávislost Lidových novin, když v ni nevěří ani tak zkušená novinářka jako Petra Procházková. „Jde věřit ještě novinám, kde z takových důvodů po 27 letech odchází někdo tak skvělý jako Petra? A teď mluvím jako fanoušek značky LN,“ napsal Zelenka na Twitteru.

Odchodu Petry Procházkové z Lidových novin zalitoval také předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „Po 27 letech úctyhodné práce musí být odchod strašně těžké rozhodnutí. Kdo však má profesní čest novináře, nemůže pracovat pro stranický věstník, a přitom tvrdit, že dělá nezávislou žurnalistiku. Snad se s texty Petry Procházkové budeme setkávat v některém svobodném médiu,“ napsal politik.

I někdejší zpravodaj ČT na Blízkém východě Jakub Szanto má za to, že odchod Petry Procházkové rozhodně není dobrou zprávou pro Lidové noviny. Petře Procházkové hodlá držet palce. Investigativní novinář Jaroslav Kmenta podotkl, že Petra Procházková má s odchodem z LN pět let zpoždění, ale to nic nemění na tom, že je dobře, že odešla.

Ve stejném duchu se vyjádřil i Dalibor Balšínek, bývalý šéfredaktor Lidových novin, který deník opustil, když si ho Babiš koupil. Dnes působí v Týdeníku Echo. „Už před čtyřmi lety bylo v LN i MfD dost lidí, kteří věděli, proč si AB Mafru kupuje, a nečekali na potupné důvody,“ napsal Balšínek.

Lidové noviny – stejně jako Mladou frontu Dnes – vydává vydavatelství Mafra, které patří do skupiny Agrofert. Tu její vlastník Babiš loni převedl do svěřeneckého fondu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…