Novináři testovali, jak politici znají své vlastní programy. Babiš exceloval, Kalousek se urazil a ostatní čtenáře bavili. Pohleďte sami

09.09.2017 6:51

Znají volební lídři před volbami do Poslanecké sněmovny své programy? To vyzkoušela MF Dnes. A jak se ukázalo, samozřejmost to zdaleka není.

Novináři testovali, jak politici znají své vlastní programy. Babiš exceloval, Kalousek se urazil a ostatní čtenáře bavili. Pohleďte sami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební zákon, ilustrační foto

Našli se tací, kteří správně odpověděli všechny otázky, ale samozřejmě i ti, kteří tápali. Mezi ty, kteří svůj program znali, patří šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura, který se však krátce před tím rozčiloval, že mu testování přijde nedůstojné. Na všech pět otázek pak odpověděl správně.

Na opačném konci startovního pole pak skončil předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik. Ten odpověděl správně jen na jednu otázku, přičemž zrovna komunistický program patří k těm kratším - je jen na šesti stranách.

Správně na jednu otázku pak odpověděl i předseda STANu Petr Gazdík, jejichž program však čítá přes 80 stránek. Že se dá i takovýto program nastudovat, pak ukázal Jan Farský, volební lídr strany, jenž pro změnu odpověděl správně na všechny. To se pak povedlo už jen místopředsedovi TOP 09 Marku Ženíškovi. 

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) nejprve ve středu začal na otázky odpovídat, když však dvě odpověděl neúspěšně, test přerušil a vrátil se k němu další den. To už nezaváhal. Ve spěchu pak odpovídal volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek. Neznal jen to, jak vysoká má být dědická a darovací daň pro bohaté, kterou chce jeho strana zavést. Kuriózní je, že to nevěděl nikdo z dotazovaných sociálních demokratů.

Lidovci Pavel Bělobrádek a Marian Jurečka pak netušili, že strana chce zavést policejní útvar pro boj s pytláky.

Z předsedů stran dopadl nejlépe Andrej Babiš, který odpověděl správně na čtyři otázky z pěti a i tu poslední mu novináři uznali alespoň napůl. Naopak Miroslav Kalousek z TOP 09 novinářům rovnou vzkázal, že je nedůstojné ho zkoušet z programu. Neodpovídal pak ani šéf ODS Petr Fiala, z důvodu, že neměl dle svých slov čas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…