Novinářka se nechala vyfotografovat s puškou "na isisáky". Naprostý cynismus, nadávají jí kolegové

08.01.2017 17:55

Kritika se snesla na novinářku Lenku Klicperovou, jež se nechala vyfotit s útočnou puškou v Sýrii. Fotografie je uveřejněna v publikaci Islámskému státu na dostřel II, kterou novinářka sama napsala. O fotografii píše server Echo24.cz.

Novinářka se nechala vyfotografovat s puškou "na isisáky". Naprostý cynismus, nadávají jí kolegové
Foto: archív autora
Popisek: US letecký útok Sýrie

U fotografie v knížce, kterou Klicperová napsala spolu s Markétou Kutilovou, je popisek o zastřelení isisáka. „Lenčina láska ke zbraním zašla tak daleko, že veliteli vyrvala jeho německý samopal G36 a šla si sama zastřelit svého isisáka. A jak jinak – s úsměvem,“ je na popisku snímku, na nějž upozornil fotograf Stanislav Krudař. Klicperová v publikaci popisuje své zkušenosti s válkou v Sýrii. Výtěžek z knihy pak šel na pomoc do syrského města Kobani. 

Pod Krupařovým statusem se následně rozpoutala diskuse na téma, zda je vhodné, aby novinářka sdílela podobné fotografie. Negativně reaguje například zahraniční redaktor Českého rozhlasu a dříve České televize Pavel Novotný, který řekl, že takovýto člověk není novinářem. „Opravdový lékař si také neudělá selfie s mrtvolou,“ uvedl k tomu.

„Tato fotka je výrazem naprostého cynismu,“ podotkla novinářka Tereza Engelová. Klicperová podle ní ponížila novinařinu z krizových oblastí na produkt. Eticky nepřípustný připadá snímek i ruskému zpravodaji Českého rozhlasu Martinu Dorazínovi. 

Původní text ZDE.

Oproti tomu, jak uvádí server Echo24.cz, na stranu Klicperové se přidal novinář Bohumil Pečinka z Reflexu, který si myslí, že za kritikou může stát i konkurenční boj mezi fotoreportéry. 

Podle Klicperové je zveřejnění snímku z publikace vytržené z kontextu a silně zmanipulované. „Je to jedna z malých fotek na konci knihy Islámskému státu na dostřel II., kde je malá mozaika tzv. making of fotek z naší práce v Sýrii s kolegyní Markétou Kutilovou. Máme svůj humor, takže popiska u fotky je velká nadsázka a prostě legrace, kterou si obě dvě samy ze sebe děláme. Ze sebe, ne z války a z válečných témat. Vlastně vůbec nechápu, kdo tam co a proč řeší. Jestli chce někdo něco řešit se mnou, nerozumím tomu, proč se mě prostě nezeptá a nezačne diskutovat se mnou?“ zeptala se Klicperová. 

„Část diskuse se týkala také zbraně, kterou Klicperová na fotografii drží v ruce. Podle popisku má jít jednak o „německý samopal G36“. Ve skutečnosti  ale jde o americkou útočnou pušku M4. Jinými slovy – v knize je špatně uveden typ zbraně i její provenience. I kdyby Klicperová na fotografii skutečně držela německou G36, pořád by šlo o útočnou pušku a nikoli o samopal,“ uzavírá server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …