Novinářský bard Petránek varuje před třetí světovou válkou. Tohle si prý Rusko rozhodně líbit nenechá

13.11.2014 12:50

Známý novinář Jan Petránek se v posledních dnech dvakrát zásadně vyjádřil k ukrajinské krizi a jejím geopolitickým důsledkům. Podle něj se Rusové cítí podvedeni revizí dohodnutých výsledků studené války, a právě proto zde sledujeme tak urputný souboj.

Novinářský bard Petránek varuje před třetí světovou válkou. Tohle si prý Rusko rozhodně líbit nenechá
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Jan Petránek, novinář a publicista

Michail Gorbačov nedávno řekl, že svět je na prahu nové studené války. Podle novináře Jana Petránka se ale již do studené války dostal. Pokud prý přijmeme definici, že válka je pokračováním politiky jinými prostředky, tak tento „jiný prostředek“ dnes představují sankce.

Petránek připomíná, že dnes všechny dezorientuje především to, že se vytratila schopnost vnímat protivníka. „Protože dnes je každý napůl rival a napůl partner,“ připomíná slova Henryho Kissingera.

Mezi prostředky Petránka překvapila brutalita, užívaná v ukrajinském konfliktu. A rovněž fakt, že zbytek světa pouze přihlížel. „Nejvíc mi bylo líto, že se Evropa neozvala, když na Majdanu ultrapravičáci stříleli do lidí,“ vzpomínal, že v tu chvíli začal mít strach o další osud Ukrajiny.

Česká mentalita ale podle něj sklouzává k „fotbalovému“ vidění, kdy někomu fandí, ale ještě větší radost jim udělá, když ten druhý prohraje. To však ale prý v mezinárodních vztazích praktikovat nelze, už jen kvůli přežití lidstva.

Jak takový přístup může být nebezpečný, ukazuje na ukrajinském premiéru Jaceňukovi, který se zaskvěl prohlášením, že na Ukrajině bude jediným povoleným jazykem ukrajinština. „Ukrajina má 45 milionů obyvatel a polovina mluví jenom rusky. Tam musí vzniknout problém,“ varoval Petránek, který se po delší pauze vrátil do vysílání Českého rozhlasu.

Podvedli vás? Gorbačov jen smutně přikývl

Pak se Petránek nad současným vývojem světových vztahů zamyslel i na svém blogu na webu České televize. Tam se vrátil především k roli Michaila Gorbačova, jednoho z těch, kteří na konci osmdesátých let zakončili studenou válku.

Připomněl, že jeho dobrá vůle po míru se za jeho nástupce Borise Jelcina proměnila v úpadek země, kdy škody chaotické transformace dvakrát převýšily vše, co země ztratila za krvavé druhé světové války.

Současné dění na Ukrajině je pak nová kapitola v geopolitickém boji o moc, ohlašujícím, že rozložené Rusko je zpět na scéně. USA podle Petránka v důsledku globalizace podlehly falešnému dojmu, že Pobaltí je cosi jako předměstí Bostonu, Čína obnovuje svou „Hedvábnou stezku“ do starého světa, a nyní začalo své zájmy prosazovat i Rusko. Vypukla regulérní válka, mající prozatím formu hospodářských sankcí.

Podstatu tohoto souboje definoval Vladimir Putin ve svém projevu před Valdajským klubem a jeho slova následně jednoznačně podpořil Michail Gorbačov - ten, co první studenou válku ukončil. „Kreml soudí, že Spojené státy dělají vše, aby dostaly ruského medvěda na lopatky. Cílem je oslabit Moskvu do té míry, že bude jen akceptovat západní vojenské, hospodářské a morální doktríny,“ zhodnotil to Petránek.

Gorbačov se podle něj cítí podveden, že neplatí gentlemanská dohoda o nerozšiřování NATO na ruské hranice. Když se ho nedávno v televizi ptali, zda se cítí podveden, jen smutně přikývl. Pokud by se do NATO dostala ještě Ukrajina, mělo by to do Volgogradu, pod jménem Stalingrad největšího symbolu ruské statečnosti, ještě méně kilometrů, než je z Prahy do Českých Budějovic. A to už by jim stálo klidně i za třetí světovou válku. Bohužel už prý tuto alternativu nelze úplně vylučovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…