Novinka z Řecka. Takto se uprchlíky snaží udržet na ostrovech

03.03.2016 21:02

Řecko zakázalo dopravním společnostem prodávat uprchlíkům lístky na trajekty, které by je převezly z ostrovů Egejského moře na pevninu. Uvedli to dobrovolníci a pracovníci humanitárních organizací, kteří jsou přítomni na ostrovech Lesbos a Leros. Jde však o dočasné opatření. Informuje The Independent.

Novinka z Řecka. Takto se uprchlíky snaží udržet na ostrovech
Foto: europarl.europa.eu, tan
Popisek: Alexis Tsipras, premiér zadluženého Řecka

Řecké úřady se snaží všemi možnými způsoby zpomalit proud uprchlíků směřujících do Evropy. Zatím poslední odhalili dobrovolníci a pracovníci humanitárních organizací, když zjistili, že dopravní společnosti mají zakázáno prodávat uprchlíkům lístky na trajekty z ostrovů Lesbos a Leros směrem do Řecka.

Řecku totiž hrozí, že se stane útočištěm pro obrovské množství uprchlíků, jelikož jejich počty jdoucí z Turecka nijak neklesají a země na trase mezi Řeckem a Německem uzavřely svoje hranice a stanovily denní limity uprchlíků, kteří mohou překročit jejich hranice. V Řecku se tak hromadí nově příchozí i ti, jež nemohou odejít.

V současnosti je v zemi uvězněno na třicet tisíc lidí, kteří nemohou ani jedním směrem, a tráví tak čas na veřejných prostranstvích. Uprchlické tábory jsou totiž přeplněné a už nemohou přijímat další lidi.

Úřady tak v pátek požádaly dopravní společnosti, aby přestaly prodávat uprchlíkům vstupenky na trajekty. Nyní jsou vládní lodě, které ještě donedávna poskytovaly přepravu z ostrovů na pevninu, ukotveny v pevninských i ostrovních přístavech a nikdo neví, za jak dlouho opět vyplují. Místo toho fungují jako dočasné ubytování pro stále rostoucí počty uprchlíků.

Podle pracovníků organizace Lékaři bez hranic má Řecko v plánu začít opět prodávat vstupenky na trajekt nejdříve v neděli, přičemž stanoví limit 200 uprchlíků na loď s tím, že prioritně se lístky budou prodávat řeckým občanům a turistům.

To však situaci zřejmě nezlepší, jelikož i když se uprchlíci dostanou přes Řecko na hranice, tak protože sousední země nyní přijímají pouze Syřany a Iráčany, zhruba 35 % všech příchozích zůstává v Řecku, což vede k nepokojům a roztržkám s policií.

Podle mluvčího Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Borise Češirkova je však situace pod kontrolou. „Za posledních dvacet čtyři hodin přišlo zhruba 1 000 lidí,“ řekl s tím, že v posledních dvou měsících přišlo celkem 70 000 lidí, což je více než za prvního půl roku 2015. Uvedl také, že ačkoliv se řecké úřady rozhodly s krizí více bojovat, je třeba, aby dostaly pomoc od Evropské unie.

Řecký premiér Alexis Tsipras nedávno navrhl zavedení sankcí pro členské země EU, které odmítají podílet se na ubytovávání uprchlíků. Zároveň apeloval na „drastické zrychlení“ procesu zavádění hotspotů pro uprchlíky. Slíbil také předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi, že poskytne těm, kteří zůstanou lapeni v Řecku, „důstojné životní podmínky“.

Přesto zdůraznil, že jde o dočasné opatření a že Řecko přijme jen svůj spravedlivý díl všech uprchlíků.

Prozatím se letos do Evropy doplavilo na 135 000 lidí a přinejmenším 400 po cestě zahynulo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …