Novinky o sestřelení letadla nad Ukrajinou: Vše musely skvěle vidět dva americké satelity

02.06.2015 21:24

Jan Novikov, šéf zbrojařského koncernu PVO, v úterý prohlásil, že nad územím katastrofy malajsijského boeingu u Doněcku 17. července 2014 byly dva americké satelity.

Novinky o sestřelení letadla nad Ukrajinou: Vše musely skvěle vidět dva americké satelity
Foto: repro Fox news, tan
Popisek: Hořící trosky letounu Boeing 777 kamerou Fox News

„Podle informací ruského ministerstva obrany byly v oblasti dvě americké družice opto-elektronické rozvědky, schopné sledovat start a dráhu raket všech typů,“ citovala Novikova slova agentura Interfax.

Podle něj navíc experti zbrojního koncernu, který vyrobil raketový komplex Buk-M1, odmítli, že by raketa Buk-M1 byla vypálena z oblasti obce Sněžná. Prý tomu neodpovídá dopad střepin do trupu letadla a právě jejich úhel dopadu určuje oblast okolo Zaroščinskoje (oblast Sněžné byla pod kontrolou separatistů a oblast Zaroščinskoje byla zase pod kontrolou ukrajinské armády – pozn. red.). „Z povahy otvorů ve fragmentech trupu letadla, na základě komplexní analýzy škod se dospělo k závěru, že v tomto případě byly použity typy raket  9M38M nebo 9M38M1 s hlavicí typu 9M314, 9M314M1,“ sdělil expert koncernu Malyševský.

Podle zástupců firmy byla výroba raket pro Buk-M1 do roku 1999 zastavena a od roku 2002 už nebyla ani nikomu dodávána. Ukrajina prý navíc měla v roce 2005 asi 1 000 raket 9M38M1 pro komplex Buk. Experti koncernu zároveň objektivně konstatovali, že nemohou potvrdit, komu odpálená raketa patřila.

Sestřelený Boeing 777 letecké společnosti Malaysia Airlines budí vášně téměř rok. Navzdory všem možným analýzám jsou stále jen domněnky o tom, kdo letadlo vlastně sestřelil. Boeing havaroval na cestě z Amsterdamu do malajsijského Kuala Lumpur. Všech 298 lidí na palubě zemřelo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jzd

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…