Novinky z Afghánistánu. USA se prý blíží dohodě s Talibánem

06.08.2019 19:12

Americká televize CBS hlásí, že došlo k výraznému posunu v jednáních mezi afghánským Tálibánem a představiteli Spojených států. Válka v Afghánistánu trvá už 18 let a značnou část této doby považovala západní koalice vedená Američany bojovníky Tálibánu za teroristy, s nimiž se nevyjednává. Ale doba se změnila.

Novinky z Afghánistánu. USA se prý blíží dohodě s Talibánem
Foto: Archiv PB
Popisek: Zajatci

V jednáních mezi USA a Tálibánem bylo dosaženo „vynikajícího pokroku“, hlásí CBS News. Debata se na jedné straně vede o stažení Američanů z Afghánistánu, a na straně druhé o zárukách, že stoupenci Tálibánu nebudou udržovat vazby s jinými radikálními skupinami. Detaily chystané dohody však obě strany tají. Američané tvrdí, že je třeba pečlivě probrat i podrobnosti, než bude možné něco zveřejnit.

Americké síly v Afghánistánu čítají v tuto chvíli asi 14 tisíc žen a mužů. Jejich vojenské operace formálně skončilly v roce 2014. Dnes zahraniční vojáci poskytují výcvik členům bezpečnostních složek centrální vlády v hlavním městě Kábulu.

Jednání probíhají v Kataru, kde mimo jiné žije i český marketingový expert Martin Jaroš.

Není bez zajímavosti, že Tálibánci odmítají jednat s mezinárodně uznávanou afghánskou vládou. Členy kabinetu považují toliko za loutky Washingtonu. Členové Tálibánu dnes fakticky ovládají polovinu země a jsou nejsilnější od doby vypuknutí války.

V září mají proběhnout prezidentské volby, ale členové Tálibánu své spoluobčany varovali, aby se jich nezúčastňovali, protože místa s velkou koncentrací lidí se v budoucnu mohou stát terčem útoku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…