Noviny: Armáda by podle návrhu měla mít za deset let 24.000 vojáků

13.04.2015 6:42

Počet vojáků české armády by se měl do deseti let zvýšit z nynějších 16.600 na nejméně 24.000, uvedla dnešní Mladá fronta Dnes (MfD) s odvoláním na návrh koncepce rozvoje armády do roku 2025. K nim by mělo být ještě 5000 aktivních záložníků, vycvičených a připravených vojákům kdykoli pomoci.

Noviny:  Armáda by podle návrhu měla mít za deset let 24.000 vojáků
Foto: thinkstockphotos.com
Popisek: Náboje, ilustrační foto

"U profíků je dokonce možné, že by jich bylo více, i 27.000, ale stále se ještě dohadujeme o tom nejdůležitějším, což je filozofie armády, její zaměření," řekl deníku ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Podle něj o materiálu hovoří s experty a "pokud bude koncepce dobrá, není nereálné, že ji do června schválíme".

MfD připomíná, že vládní koalice se již dříve shodla na postupném zvyšování podílu výdajů na obranu z loňských 0,96 procenta hrubého domácího produktu (HDP) na 1,4 procenta HDP v roce 2020. Místo loňských výdajů ve výši 41 miliard by tak měl stát v roce 2020 na obranu vynaložit 71,5 miliardy korun. "Za desítky miliard, které by v následujících letech do rozpočtu obrany přitekly, by armáda financovala nábor nových vojáků z povolání, platila jejich výcvik a mzdy. Největší díl by však šel na nákupy nové techniky," dodala MfD.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…