Noviny: Bělobrádku a Gazdíku, zatím nemáte 10 procent. Moc šancí nemáte

06.02.2017 8:01

Budou lidovci Pavla Bělobrádka a Starostové a nezávislí Petra Gazdíka riskovat? Před nadcházejícími sněmovními volbami totiž lidovci oznámili, že by se o vstup do Poslanecké sněmovny chtěli poprat společně. O kroku píší Lidové noviny a MF Dnes.

Noviny: Bělobrádku a Gazdíku, zatím nemáte 10 procent. Moc šancí nemáte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

„Kdo se bojí, nesmí do lesa,“ tvrdí Bělobrádek. Podle něj chce strana hrát první ligu, ne okresní přebor. V případě, že obě uskupení budou skutečně kandidovat společně, potřebují pro vstup do Poslanecké sněmovny deset procent. Pro koalice totiž platí dvojnásobný limit než pro jednotlivé strany. 

Starostové budou o lidoveckém návrhu teprve jednat. Petr Gazdík je však předběžně pro. Sice vnímá, že jde o odvážné spojení, zároveň si však na 10 procent voličů věří. Prozatím však průzkumy ukazují v součtu něco málo přes sedm procent. Lidovci disponují pětiprocentní podporou a Starostové dvouprocentní.

Sociolog Jan Herzmann nicméně vnímá uskupení jako zajímavé. „Hodně českých voličů má ale rádo strany, které na sebe neútočí a nehádají se,“ uvedl. Sice prý spojením o pár voličů přijde, zároveň by však mohlo přilákat nerozhodnuté voliče ODS, ANO a TOP 09. 

A kdo by mohl být lídrem uskupení? Podle Lidových novin se očekává, že celostátní jedničkou bude lidovecký šéf. „V tom neustoupí,“ myslí si také jeden ze zdrojů novin, že se Bělobrádek o tuto pozici popere. Starostové a nezávislí zase podle všeho nabízejí do spojenectví kromě svých kandidátů i třináct menších regionálních uskupení. 

„Sázka na to, že vytvoří hlavní alternativu vůči dvojbloku ČSSD/ANO, je velmi nejistá. Jednak naštvanost na dominantní síly není ještě kritická, jednak je nová koalice dost ‚amébní‘. Je dost možné, že volič unavený levicovým populismem vezme na milost vyhraněnou ODS spíše než Starosty, kteří jsou názorově flexibilní zhruba jako ANO Andreje Babiše,“ konstatuje pak v komentáři Petr Kamberský z Lidových novin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …